30 përqind e vrasjeve në Shqipëri në vitin 2021 janë kryer ndaj grave dhe vajzave

Shqipëria pati rritje prej 13% të vrasjeve gjatë vitit 2021, ku pothuajse një e treta ishin gra ose vajza të vrara nga partneri, ish-partneri ose ndonjë anëtar i familjes së tyre, transmeton Exit.al.

Dhuna në familje mbetet një çështje e rëndësishme për ata që shpresojnë BE-në, me mbi 50% të grave dhe vajzave që kanë përjetuar të paktën një formë të dhunës në familje gjatë jetës së tyre. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, kjo është mbi mesataren globale prej 30%.

Një zyrtar i lartë i policisë publikoi të dhënat për vrasjet në fund të vitit 2021. Nga të dhënat u zbulua se shumica e të vrarëve nga ndonjë anëtar i familjes ose partneri kishin marrë urdhra mbrojtje kundër sulmuesit të tyre. Kjo nxjerr në pah një çështje tjetër, mungesën e zbatimit të urdhrave të tilla.

Mesatarisht, çdo tre javë në Shqipëri gjatë vitit 2021 është vrarë nga një grua shqiptare. Mijëra të tjera raportuan në polici sulme, përndjekje dhe forma të tjera të sjelljes abuzive.

Ndërsa të dhënat për vitin 2021 nuk janë vënë ende në dispozicion, në vitin 2020 janë raportuar 12 raste të dhunës në familje çdo ditë. Nga kjo, policia ka ndjekur penalisht vetëm 13% të rasteve dhe nuk kishte të dhëna për numrin e të dënuarve.

Përveç shkallës shqetësuese të vrasjeve, një sondazh i fundit i UN Women zbuloi se një e treta e grave shqiptare ndihen të pasigurta në shtëpitë e tyre për shkak të dhunës në familje. Rreth 53% thanë se kishin përjetuar dhunë dhe 80% thanë se mendonin se rreziku ishte rritur që nga fillimi i pandemisë.

Ndërkohë, shumica dërrmuese e incidenteve të dhunës në familje mbeten të paraportuara për shkak të frikës së viktimave nga hakmarrja ose mungesa e besimit te autoritetet policore. Dhuna në familje është gjithashtu një nxitës i shumë kërkesave për azil në BE dhe Britani nga gratë që ikin nga partnerët abuzues.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button