Te këta njerëz imuniteti i COVID-19 do të zhduket më shpejt, a do të na duhet doza e tretë e vaksinës?

Deri në javën e kaluar, në vend u shpenzuan mbi 500 000 doza të vaksinave kundër COVID-19, domethënë 473 853 njerëz u vaksinuan dhe 199 143 u rivaksinuan, shkruan Panacea.mk.

“Numri i njerëzve që kanë shprehur dëshirën për t’u vaksinuar përmes platformës në internet vakcinacija.mk, është 454 104 qytetarë”, informojnë nga Ministria e Shëndetësisë.

Numri i njerëzve të vaksinuar në botë është i lartë, por njerëzit akoma pyesin nëse duhet dhe kur do t’ju duhet doza shtesë, e tretë e vaksinës.

Në Shtetet e Bashkuara, është vendosur të blihen edhe 200 milion doza të Moderna, në mënyrë që administrata e Biden të mund të përgatitet nëse popullata ka nevojë për një dozë të tretë të vaksinës. Dr. Anthony Fauci, këshilltari kryesor i shëndetetit dhe kreu i Institutit për alergji dhe sëmundje infektive, zbulon në një intervistë se një kategori njerëzish ka të ngjarë të kenë nevojë për dozë shtesë të vaksinës në muajt në vazhdim.

TË RRITURVE ME SIGURI DO T’JU DUHET DOZA E TRETË E VAKSINËS
Sipas Dr. Fauci, blerja e këtyre vaksinave shtesë në Shtetet e Bashkuara është pjesërisht një përgatitje për vaksinimin e grupeve më të reja, 9 deri në 12 vjeç, 9 deri në 6 vjeç, dhe madje edhe fëmijëve të moshës dy vjeçare, vaksinimi i të cilëve pritet në të ardhmen, por edhe për nevojën e mundshme për vaksinë shtesë.

Ai shpjegon se jo të gjithë do të kenë nevojë për dozë shtesë në të njëjtën kohë.

“Nevoja për një vaksinë të tretë do të ndryshojë. Për shembull, ne mendojmë se njerëzit e moshuar do të kenë nevojë për të më herët sesa të rinjtë, veçanërisht ata me sistem të dobët imunitar. Për momentin ne jemi duke mësuar dhe ndjekur zhvillimin e situatës dhe shpresojmë që të marrim përgjigjen e duhur dhe besoj se do të jetë kështu dhe se në atë moment do të jemi të gatshëm”, shtoi Dr. Fauci.

Kur u pyet se sa zgjat imuniteti nga vaksinat, Dr. Fauci zbulon se duhen disa muaj deri në një vit dhe se ky është përfundim sipas atyre që u vaksinuan për herë të parë dhe që ende duket se janë të mbrojtur.

“Ne jemi të gatshëm të vaksinojmë popullatën me dozë shtesë, por nuk e dimë në cilin moment do të duhet ta bëjmë atë. Tani zhvillojë teste, prova klinike dhe vlerësoj rezultatet e opsioneve të ndryshme, kur bëhet fjalë për ata që do të kenë nevojë për mbrojtje shtesë”, theksoi ai.

SI TË MBROHENI NËSE NUK JENI VAKSINUAR
Ndiqni këshillat e ekspertëve dhe ndihmoni në përfundimin e kësaj pandemie. Mbani maskën, lani duart, mbani distancë, shmangni turmat dhe vaksinohuni

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button