Pse disa të vaksinuar janë infektuar sërish me llojin e ri të korona virusit

Ka shumë pyetje në lidhje me vaksinimin kundër koronavirusit të ri SARS-CoV-2, ndërsa mjekët i përgjigjen pjesës në lidhje me infeksionin e mundshëm pavarësisht marrjes së vaksinës, që bëhet nëse pas dozës së parë infektoheni me virusin dhe nëse vaksina mund të shkaktojë shfaqjen e sëmundjes, shkruan Panacea.mk.

Ka pasur raste kur individë kanë marrë vaksinën COVID-19, por përsëri janë kontraktuar me koronavirusin. Si është një gjë e tillë e mundur?
Kjo mund të ndodhë, por jo për shkak të vaksinës, por sepse vetë vaksina nuk ka zhvilluar akoma efekt. Niveli i caktuar i imunitetit mund të pritet dy javë pas dozës së parë, por ai imunitet nuk do të zhvillohet plotësisht dhe nuk do të parandalojë zhvillimin e sëmundjes. Efekti i plotë i vaksinës arrihet 10-14 ditë pas marrjes së dozës së dytë. Mbrojtja e ofruar nga vaksina nuk është 100 përqind, por nëse një person infektohet pas vaksinimit, pamja klinike duhet të jetë më e butë ose nuk duhet të ketë simptoma. Prandaj është e nevojshme, edhe pas vaksinimit, t’iu përmbaheni të gjitha masave epidemiologjike.

Sa kohë duhet të presim për të marrë dozën e dytë nëse infektohemi me koronavirusin e ri pasi kam marrë dozën e parë të vaksinës kundër COVID-19?
Gjatë izolimit, vaksinimi nuk duhet të kryhet, por pasi personi të dal nga izolimi, ai mund të marrë dozën e dytë (periudha midis dozës së parë dhe të dytë nuk duhet të jetë më e shkurtër se 21, pra 28 ditë).

A duhet të informoni mjekun për ndonjë gjë para se të merrni vaksinën?
Para vaksinimit, mjeku duhet t’ju kërkojë të gjithë informacionet e nevojshme – është e nevojshme të tregoni reaksione të mëparshme të rënda alergjike ose sëmundje të rëndë akute / infeksion me temperaturë të lartë trupore. Bazuar në informacionin e dhënë, mjeku do të vendosë nëse duhet të vaksinoheni me vaksinat e disponueshme aktualisht ose nëse duhet ta shmangni vaksinimin për një periudhë.

A mund të shkaktojë vaksina kundër COVID-19 vetë sëmundjen kundër të cilës po vaksinohemi?
Asnjë nga vaksinat e miratuara kundër koronavirusit të ri në BE, por edhe të gjitha vaksinat e tjera të regjistruara në vendet e tjera nuk përmbajnë viruse të gjalla që mund të shkaktojnë COVID-19. Kjo do të thotë që vaksina nuk mund të shkaktojë infeksion me virusin SARS-CoV-2.

Si rregull, për të zhvilluar imunitet nevojiten disa javë pas vaksinimit (mbrojtje ndaj virusit që shkakton sëmundjen COVID-19). Kjo do të thotë që një person mund të ekspozohet ndaj virusit SARS-CoV-2 dhe të infektohet menjëherë para ose menjëherë pas vaksinimit (para zhvillimit të imunitetit) dhe të zhvillojë simptoma të sëmundjes. Mundësia ekziston sepse sistemi imunitar nuk ka kohë të mjaftueshme për të zhvilluar përgjigje të përshtatshme mbrojtëse ndaj vaksinës.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button