RMV, çdo vit 150 gra sëmuren nga kanceri i qafës së mitrës, është e nevojshme të rritet ndërgjegjësimi për zbulim të hershëm

Çdo vit në vendin tonë, mesatarisht 150 gra sëmuren nga kanceri i qafës së mitrës ose 15 në 100,000 gra, tha profesoresha Elena Qosevska nga Instituti i shëndetit publik në konferencën e sotme për shtyp me rastin e Javës evropiane për ndërgjegjësim për kancerin e qafës së mitrës të mitrës, raporton Meta, përcjell Portalb.mk.

Sipas vdekshmërisë, 30 deri në 40 gra vdesin çdo vit, ose tre deri në katër në 100.000.

“Gjatë 15 viteve të kaluara kemi një rënie graduale dhe të lehtë të vdekshmërisë nga kjo sëmundje. Në vitin 2008, kanë vdekur 43 gra, ndërsa në vitin 2019, kanë vdekur 35 në 100.000 gra”, tha Qosevska, e cila shtoi se sipas programit për zbulim të hershëm dhe parandalim të kancerit të qafës së mitrës, ekziston skrining falas i grave të moshës prej 24 deri 61 vjeç.

Për shkak të situatës kovid-19, gjinekologët kanë dërguan vetëm 12.000 ftesa për skrining në tre tremujorët e parë të vitit të kaluar, kryer 9,000 teste dhe 900 ose 10 % e strishove kanë qenë me anomali qelizore, më e zakonshmja e të cilave ishin CIN1 dhe HPV.

“Inkurajojnë të dhënat që gjithnjë e më pak gra janë me kancer të rëndë në qafën e mitrës janë inkurajuese. “Ndryshimet zbulohen në një fazë të hershme dhe me më pak forma të rënda,” shtoi Kjosevska.

Lidhur me vaksinimin kundër HPV, ajo deklaroi se në periudhën 2014-2018, 50.4 përqind e vajzave 12 vjeç ishin vaksinuar, por në 2019 kjo përqindje u rrit në 57.8.

Gjinekologu Goran Dimitrov tha se më e rëndësishmja është parandalimi primar i kancerit të qafës së mitrës dhe i referohet vaksinimit. Parandalimi sekondar i referohet testeve HPV që përdoren gjithnjë e më shumë si teste primare dhe zbulohet se japin rezultate shumë të mira për sa i përket zbulimit të hershëm, ndryshe nga testet PAP të cilat mund të jenë negative false. Dimitrov vuri në dukje se, sipas citologëve më të mirë, një numër i madh i kancerëve invazivë nuk janë zbuluar për shkak të gabimeve të testit PAP.

Në konferencën për shtyp foli edhe Ministri i shëndetësisë Venko Filipçe, i cili tha se zbulimi dhe trajtimi i hershëm i kancerit të qafës së mitrës bashkon shëndetin primar, sekondar dhe terciar dhe theksoi rëndësinë e fillimit të përdorimit të pajisjeve të reja molekulare për zbulimi të viruseve HPV, me rrezik të lartë, si dhe futjen e terapisë së re.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button