RVM, sindikatat dhe OJQ-të ngrenë zërin: Energjia elektrike nuk guxon të shtrenjtohet!

OJQ-të dhe Sindikatat kanë reaguar ndaj vendimit të Komisionit Rregullator të Energjisë për të rritur çmimin e energjisë elektrike prej 7.4 për qind, të e cilin e quajnë skandaloz dhe kërkojnë që i njejti të tërhiqet menjëherë.

“Jemi të revoltuar që vendimi është marrë në kulmin e krizës më të madhe të kohëve të fundit, kur mijëra njerëz humbën vendet e tyre të punës ose morën ulje pagash, si dhe në një kohë kur zbuluan përvetësime të ndryshme nga kompani që morën ndihmë shtetërore dhe nuk paguanin pagat për punonjësit. Një projektvendim i tillë i dëmshëm konfirmon edhe një herë se goditja më e madhe nga kriza do të jetë tek personat më të prekur ekonomikisht dhe punëtorët.

Të revoltuar nga shpjegimi i Presidentit të Komisionit Rregullator të Energjisë, se çmimi duhej të rritet, për shkak të zvogëlimit të të ardhurave të kompanive energjetike. Fitimet e kompanive të mëdha monopole nuk duhet të jenë para interesit publik dhe detyrimit të shtetit për të mbrojtur qytetarët e varfër.

Ishte revoltues gjithashtu që vendimi merret brenda natës, pa asnjë konsultim publik, në mes të verës, para një fundjave të zgjatur dhe një festë publike, kur qytetarët nuk kanë shumë hapësirë ​​për të reaguar ndaj tij. Vendimi merret në periudhën pas zgjedhjeve, kur Kuvendi nuk është formuar dhe nuk është zgjedhur qeveria e re, kjo është arsyeja pse legjitimiteti i vendimit është i diskutueshëm, sepse ky nuk është një vendim teknik. Ky është një vendim politik, me pasoja të rënda politike dhe sociale, i cili do të prekë të gjithë qytetarët e këtij vendi për një kohë të gjatë”, thuhet në reagimin e OJQ dhe Sindikatave.

“Ne gjithashtu theksojmë se shumë vende evropiane në krizë kanë marrë vendime që kanë shtyrë ose mbuluar faturat e energjisë elektrike për qytetarët e varfër, ose ulur çmimin e energjisë elektrike. Vendi ynë, i cili ka varfërinë dhe papunësinë më të lartë në të gjithë Evropën, ka një detyrim edhe më të madh për të miratuar një masë të tillë, në vend të rritjes së çmimeve. Për shkak të gjithë kësaj, ne kërkojmë nga Komisioni Rregullator i Energjisë që menjëherë të tërheqë Vendimin për rritjen e çmimit të energjisë elektrike!”, thuhet më tej në njoftim.

Nënshkruesit e Kartës së Solidaritetit dhe shoqatave dhe organizatave për mbrojtjen e të drejtave të njeriut dhe të punës:

 • Sindikata e Shërbimit Diplomatik të Maqedonisë (SSHDM)
 • Sindikata e Punëtorëve Administrativë, Organet Gjyqësore dhe Shoqatat e Qytetarëve (SPAQGSHQ)
 • Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve të Mediave (SPGPM)
 • Sindikata e Kulturës e Republikës së Maqedonisë (SKRM)
 • Konfederata e Sindikatave të Maqedonisë (KSM)
 • Unioni i Pavarur Akademik (UPA)
 • SOLIDARITETI i lëvizjes së majtë
 • Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut të Republikës së Maqedonisë
 • Shoqata e Qytetarëve “Glasen Tekstilec”
 • JADRO – Shoqata e skenës kulturore të pavarur
 • Fronti subversiv

LEXO: U shtrenjtua rryma në RMV, në 1.500 denarë, do të paguani 100 denarë më shumë

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button