Koxias: BE-ja duhet ta përmbushë premtimin për Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë

Sipas mendimit tonë, prej momentit kur Komisioni evropian e vendosi këtë verë si horizont për fillim të negociatave formale me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë,  duhet ta përmbushim premtimin, thotë minsitri i Punëve të Jashtme të Greqisë, Nikos Koxias, në intervistë për EURACTIV.com.

Thekson se “nëse disa vende kanë probleme me Maqedoninë Veriore dhe Shqipërinë, është dashur më herët t’i përmendin”.

“Tani, e kemi raportin e Komisionit dhe propozimin të shqirtojmë hapje të negociatave. Tani arritëm deri në atë pikë dhe duhet ta abëjmëa të. Evropa duhet ta mbajë fjalën”, shton Koxias.

Lidhur me vendet që janë kundër, Maqedonia dhe Shqipëria të fillojnë negociata inkuadruese, shefi i diplomacisë greke thotë se në fillim ishin Danimarka, Belgjika, Holanda dhe Franca, pro ka pasur mospajtime edhe në qeverinë gjermane të koalicionit.

“Poenta është që Franca të dakordohet me Gjermaninë, në mënyrë që të evitohet destabilizimi i Ballkanit”, thotë Koxias.

Lidhur me Marrëveshjen me Maqedoninë, shefi i dioplomacisë greke potencon se ajo ishte “lajmi më i mirë në Evropë në pesë vitet e fundit”, prëderisa për reagimet nga aprtitë opozitare në të dy vendet e prëë/sritë qëndrimin e tij se “VMRO punon si degë e Demorkacisë së Re në Shkup dhe anasjelltas”.

Koxias sqaron se tashmë ekziston një linjë tjetër për ndarje në të dy vendet. Në vend të ndarjes së deritanishme mes Shkupit dhe Athinës, ka dnarje të atyre që duan dhe të atyre që janë kundër zgjidhjes.

“Besoj se zaev nuk do t’u n[ësnhtrohet rpesioneve. Ai është shumë më këmbëngulës se sa që duket në shikim të parë”, thotë Koxias, i pyetur për atë nëse qeveria e Zaevit do t’i durojë presionet në vend.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button