Sauna ju dobëson? Dieta dhe ushqimet: 10 mite të rreme
Nga sauna që ju bën të humbni peshën, te peshqit që janë plot me mërkur. Portali i ISS (Salute dell’ Istituto Superiore di Sanità), ka demaskuar thashethemet më të përhapura në internet në lidhje me të ushqyerit duke ofruar shpjegime shkencore për të kuptuar se çfarë është e vërtetë dhe çfarë është e rreme.
Doni të humbni disa kilogramë shtesë? Bëj një sauna!
FALSE – Një besim i përbashkët thotë se përdorimi i saunës nxit humbjen e peshës, duke ndihmuar në djegien e kalorive. Me siguri duke bërë një sauna mund të sjellë shumë përfitime për trupin tonë, si fizik ashtu edhe mendor. Burimi i madh i nxehtësisë i pranishëm në një sauna, lejon në fakt të përmirësojë djersën, të relaksojë muskujt dhe të pastrojë lëkurën. E gjithë kjo, megjithatë, nuk na lejon të theksojmë se marrja e saunës është e mundur për të humbur peshë. Kjo është në fakt vetëm një ndjesi e pastër dhe e thjeshtë për shkak të faktit që në saunë (duke pasur parasysh temperaturat e larta dhe praninë e avullit) ju djersisni. Por, djersitja nuk korrespondon me humbjen e peshës. Djersa, në fakt, nuk lidhet me humbjen e yndyrës ose me konsumin më të madh të kalorive, por çon në një humbje të konsiderueshme të lëngjeve dhe mineraleve. Këto, megjithatë, brenda disa orëve, rikthehen nga trupi ynë sa më shpejt që të pini ujë ose pije, duke e çuar peshën pikërisht në vlerat e mëparshme. Kështu që është e mundur që të merrni disa rezultate në peshën e trupit tuaj duke bërë saunën, duhet të kombinoni një dozë të duhur stërvitjeje, të plotësoni lëngjet e humbura me shtesat e kripës dhe të ndiqni një stil ushqimi të duhur dhe të shëndetshëm.
Ngrënia e ushqimeve pa gluten është e shëndetshme
FALSE – Në mungesë të kushteve që justifikojnë eliminimin nga dieta të ushqimeve që përmbajnë gluten, është e këshillueshme që të konsumoni ushqime të tilla që të mos e privojnë veten nga ushqyesit që ato përmbajnë. Në Shtetet e Bashkuara (dhe të tjerët) moda e dietës gluten-free po përhapet, madje edhe në mesin e atyre që nuk vuajnë nga sëmundja celiac; sipas mbështetësve të tij kjo lloj diete do të ishte më e shëndetshme dhe do të ndihmonte në humbjen e peshës. Në të vërtetë nuk është kështu. Le të shohim pse. Sëmundja celiac është një formë e intolerancës së përhershme ndaj glutenit që shkakton shkatërrimin e villit të zorrëve, duke rezultuar në keqpërdorim të zorrëve: zorrët nuk janë më në gjendje të absorbojnë hekurin, mineralet, yndyrnat dhe vitaminat. Për një celiac, një dietë gluten-free është thelbësore për të shmangur zhvillimin e mangësive ushqyese serioze. Në të kundërtën, në mungesë të një diagnoze të sëmundjes celiac bërë nga një mjek me teste të përshtatshme klinike dhe diagnostikuese, mos privimi nga ushqimi që përmban gluten nuk rekomandohet. Para së gjithash, sepse heqja e drithërave që përmbajnë gluten, si gruri, elbi nga dieta juaj, do të thotë të privoni veten jo vetëm nga burimet kryesore të karbohidrateve komplekse, por edhe nga mineralet, vitaminat, proteinat dhe fibrat dietale që ato përmbajnë.
Të gjithë peshqit janë plot me mërkur
FALSE – rreziku i gjetjes së niveleve të mërkurit që janë të rrezikshme për organizmin ekziston vetëm për disa lloje peshqish dhe për disa kategori konsumatorësh. Në Itali, megjithatë, importi dhe tregtia e produkteve me origjinë shtazore janë subjekt i kontrolleve strikte. Përmbajtja e mërkurit në peshq ndryshon sipas llojeve: peshqit e mëdhenj grabitqarë, siç janë peshku i shpatës dhe tonti, kontaminohen më lehtë me mërkur se peshqit më të vegjël. Përqendrimet e larta të mërkurit në trup mund të jenë toksike ndaj sistemit nervor të fëmijëve dhe gjatë moshës së fetusit. Sidomos për grupe të caktuara të konsumatorëve, siç janë fëmijët, gratë e moshës riprodhuese, gratë shtatzëna dhe gratë pas lindjes, Autoriteti Europian Food Safety (Autoriteti Europian për Sigurinë e Ushqimit, EFSA) rekomandon të hahet peshk 2-3 herë në javë , duke ndryshuar speciet dhe duke kufizuar konsumin e atyre që mund të kenë një përmbajtje më të lartë metilik, si grabitqarët e mëdhenj (peshkaqenë, peshk shpatë, grep, ton dhe hake).
Për të humbur peshë, thjesht kufizoni makaronat
FALSE – Duke lënë mënjanë ushqimet për të humbur peshë është një metodë që nuk funksionon dhe nuk është e mirë për shëndetin tuaj. Është e zakonshme që heqja e ngrënies është një metodë e vlefshme dhe efektive për të humbur peshën, dhe për fat të keq kjo praktikë është përjetuar nga shumë. Besohet se privimi i trupit të nga kaloritë dhe ushqyesve gjatë gjithë ditës do të zvogëlojë masën e yndyrës. Në realitet, ajo që ndodh është e kundërta: trupi, i privuar nga ushqimi, vazhdon në gatishmëri dhe ngadalëson humbjen e peshës. Kur një vakt anashkalohet, ka një rënie fiziologjike të sheqerit në gjak, me dy pasoja të rëndësishme: së pari, truri është nxitur të dëshirojë ushqim, me një ndjenjë të papërmbajtshme urie dhe mbi të gjitha, çfarë rritet dëshira për karbohidratet mbajini sheqernat në vlera normale. Prandaj, pasi të kalohet një vakt, ju jeni më të uritur se më parë. Mënyra e zgjatur e kapërcimit të mëngjesit, drekës ose darkës, me kalimin e kohës, shkakton humbjen e masës së ligët dhe rritjen e masës së yndyrës, duke shkaktuar gjithashtu ngadalësimin e metabolizmit. Zakonisht, duke lënë mënjanë ushqim, është, në shumë mënyra, një zgjedhje e sëmurë.
Makaronat gjithmonë ju shëndoshin, ananasi ju bën të humbni peshë
FALSE – Nuk ka ushqime të mira ose të këqija: të gjitha ushqimet duhet të përfshihen, në përmasa të drejta, si pjesë e një diete të shëndetshme dhe të ndryshme. Frutat janë një ushqim thelbësor për trupin tonë dhe është e këshillueshme që të konsumoni të paktën 3 pjesë në ditë, të shoqëruar nga konsumimi ditor i të paktën 2 poreve të perimeve. Megjithatë, nuk ka ushqime që ju bëjnë të humbni peshë, ose janë të plotë nga pikëpamja ushqyese: dieta duhet për këtë arsye të ndryshojë dhe të jetë e lidhur me kushtet e personit dhe me aktivitetin fizik që ai / ajo kryen. Plotësisht përjashtoni ushqime të caktuara nga dieta juaj për më shumë se 7-10 ditë mund të shkaktojnë mangësi të mëdha ushqyese. Kjo vlen në veçanti për karbohidratet komplekse (gjenden në makarona dhe bukë): ato janë burimi kryesor i energjisë për trupin dhe mund të jenë aleatë për kontrollin e peshës, sepse ata janë kontribuesit kryesorë në ndjenjën e ngopjes . Përveç kësaj, bukë dhe makarona, sidomos nëse janë integrale, që përmbajnë fibra favorizojnë transitin e zorrëve dhe mbrojnë kundër zhvillimit të tumoreve të zorrës së trashë. Në përfundim, në një dietë të ekuilibruar rreth 60% e kalorive ditore duhet të vijnë nga karbohidratet dhe të paktën 3/4 duhet të merren në formën e karbohidrateve komplekse.
Sheqeri kallam është më i mirë se sheqeri i bardhë
FALSE – Asnjë studim shkencor nuk ka provuar kurrë se sheqeri i kallamit sjell më shumë përfitime se sheqeri i bardhë. Të dyja llojet e sheqerit përmbajnë, në të vërtetë, pikërisht molekulat e njëjta, saharoze, për të cilat ato janë ekuivalente. Në fakt, ndërsa sheqeri i bardhë përmban vetëm saharozë, se kafe, ai gjithashtu përmban disa melasë të mbetur, i cili i jep një aromë pak të ndryshme. Saratroza mund të nxirret nga kallam-sheqeri dhe panxhar sheqeri. Molekula e nxjerrë është saktësisht e njëjtë, por ekzistojnë mbetje dhe papastërti të ndryshme të cilat, para rafinimit përfundimtar, janë ende të pranishme në produktin e papërpunuar dhe të cilat në fund mbeten në melasë. Mbetjet e panxharit nuk janë shumë të këndshme dhe për këtë sukroza që rrjedh prej saj pastrohet plotësisht. Megjithatë, ato që janë të pranishme në kallam sheqeri, janë të dukshëm në shije. Sheqeri i kallamit mund t’i nënshtrohet gradave të ndryshme të rafinimit dhe të çojë në produkte paksa të ndryshme, nga sheqeri i bardhë, i njëjtë me atë të panxharit, deri te produktet më të errëta.
A keni nevojë për hekur? Hani shumë spinaq
FALSE – Spinaqi nuk është një burim i mirë hekuri për trupin. Në fakt, shumica e hekurit të përfshirë në to është e papërdorshme si një lëndë ushqyese, sepse ajo është e pranishme së bashku me substanca që pengojnë thithjen e saj në zorrë. Besimi popullor se spinaqi është një burim i shkëlqyer hekuri është ndoshta pjesërisht për shkak të mbulimit të gjerë të medias që ka pasur disa reklama dhe karikaturat. Hekuri është minerali më i bollshëm në trupin tonë dhe luan një rol vendimtar në formimin e qelizave të kuqe të gjakut. Vlerat e rekomanduara të marrjes janë 10 mg në ditë për të rriturit meshkuj dhe të moshuar dhe 18 mg për gratë gjatë gjithë periudhës së fertilitetit. Është vlerësuar se rreth 2 miliardë njerëz në mbarë botën (më shumë se 30% e popullsisë së botës, si në vendet e industrializuara dhe në zhvillim) janë anemikë dhe, shumica e tyre, për shkak të mungesës së hekurit. Në këto raste është e këshillueshme, në këshillën e mjekut, një dietë që shton mungesën e hekurit.
Produktet e fermerit janë më të sigurta se të tjerat
FALSE – Kontrollet që kryhen në të gjithë zinxhirin ushqimor, nga fushat në tavolinë, sigurojnë që produktet e shitura në dyqanet e autorizuara për shitje të jenë të sigurta për shëndetin. Aditivët, bojërat dhe proceset industriale rregullohen nga rregulloret europiane që nuk sjellin produkte të dëmshme në tryezën tonë. Për shembull, në lidhje me produktet me origjinë bimore, në kohën e marketingut ato nuk duhet të përmbajnë nivele të shëndetit të bimëve (të tilla si pesticidet dhe pesticidet) më të larta se limitet maksimale të lejuara nga ligji. Tërheqjet kryhen në qendrat e grumbullimit të korporatave dhe kooperativave, tregjet e përgjithshme të specializuara dhe jo të specializuara, depot me shumicë, supermarketet. Ky sistem i kontrollit garanton një nivel të lartë të cilësisë dhe sigurisë për konsumatorin për produktet që blihen në dyqane të rregullta të autorizuara (si supermarkete, dyqane ushqimore dhe tregje të specializuara dhe jo të specializuara).
Pijet energjike mund të zëvendësojnë një vakt
FALSE – Asnjë produkt nuk duhet të zëvendësojë, përveç periudhave të kufizuara dhe brenda një diete kontrolli të ulët kalori, një vakt të plotë. Përzierja e vitaminave dhe mikronutrientëve të pranishëm në ushqimet zëvendësuese nuk riprodhon të gjitha efektet e një diete të shëndetshme dhe të ekuilibruar për shëndetin. Zëvendësimi i një vakti duhet të përfshihet në një dietë të shëndetshme me kalori të ulët, sipas objektivit të caktuar. Ka më shumë se 4500 opsione në treg, duke përfshirë pijet e ndryshme, por asnjëra prej tyre nuk përfaqëson një zëvendësim të vlefshëm për një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar. Ata me siguri mund të mburren me vlerat ushqyese nga përbërja dhe të përdoren për qëllime të tjera, por vështirë se kanë plotësinë e një ushqimi të ekuilibruar dhe të shëndetshëm. Ushqimet janë shumë komplekse nga pikëpamja ushqyese që duhen riprodhuar në laborator dhe është e pamundur të futen të gjitha substancat që gjenden në to në tabletë. Shtesat janë të dobishme në rast të rritjes së nevojës për disa lëndë ushqyese, siç ndodh me shtatzëninë për acidin folik, në rast të rrjedhjeve të menstruacioneve të bollshme për hekur ose në kushte të caktuara siç janë osteoporoza, vitamina D ose vitamina B12 në dietë vegjetariane. Megjithatë, është mirë të kujtojmë se shtesat mund të japin ndërveprime me disa barna dhe se tejkalimi i disa lëndëve ushqyese, ku shtojcat nuk përdoren sipas modaliteteve të përdorimit të treguara në etiketë, mund të kenë efekte negative në shëndet, transmeton Gazeta Shqip.
Ushqimi yndyror dhe qumështi janë një ilaç për gastrit
FALSE – Ushqimi yndyror nuk është një ilaç për gastrit, përkundrazi … nuk rekomandohet! Përmbajtja e lartë e yndyrës së këtyre ushqimeve redukton zbrazjen e stomakut, duke e bërë tretjen më gjatë. Ushqimet, sidomos proteinat, treten në stomak me anë të lëngjeve të stomakut dhe enzimeve të veçanta. Zgjat, nga ana tjetër, tretja e të cilit ndodh më vonë në zorrë, grumbullohen në pika të mëdha vajore të cilat, duke mos qenë i tretshëm në lëngjet e stomakut dhe duke mos u sulmuar nga acidet dhe enzimat, mbeten në pezullim. Kjo përcakton një zgjatje të kohës së tranzitit të ushqimit që çon në kontakt të zgjatur të mureve të stomakut me lëngje agresive stomaku. Prandaj është e këshillueshme për ata që vuajnë nga gastriti të shmangin ushqimet si mishi i yndyrës ose i përpunuar, si dhe djathrat, veçanërisht nëse fermentohen ose janë shumë të kalitur. Edhe kremi pana, ushqimet e skuqura apo ato që gatuhen shumë gjatë mund të na dëmtojnë për të njëjtën arsye.