Një postim manipulues me çdo kusht justifikon Putinin dhe agresionin rus ndaj Ukrainës

Postimi pretendon në mënyrë manipulative se Putini nuk është fajtor për luftën që Rusia po bën në territorin e Ukrainës, i cili është një shtet autonom, sovran dhe i pavarur. Ky pretendim është përtej çdo logjike, kështu që Rusia nën komandën e tij kreu një pushtim ushtarak të Ukrainës më shumë se një vit më parë, që është sulmi më i madh ushtarak në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore dhe është objekt i dënimit të gjerë ndërkombëtar. Në fund të fundit, kjo është arsyeja pse Gjykata Penale Ndërkombëtare me bazë në Hagë lëshoi ​​një urdhër arresti për Putinin, duke e akuzuar atë si përgjegjës për krimet ruse të luftës në Ukrainë, shkruan Vërtetmatësi.

Po shqyrtojmë një postim në Facebook që bën pretendime manipuluese për luftën në Ukrainë. Postimi ndër të tjera pretendon se presidenti rus Vladimir Putin nuk është fajtor për luftën, informacion që është i rremë.

Rusët i konsiderojnë ukrainasit si vëllezërit e tyre ortodoksë, dhe ata që ndoqën rrugën e Satanait, Putini nuk është fajtor.

Të tillë ka edhe në Maqedoni, thuhet në postim.

Postimi pretendon në mënyrë manipulative se Putini nuk është fajtor për luftën që Rusia po bën në territorin e Ukrainës, e cila është një shtet autonom, sovran dhe i pavarur. Qëllimi i kësaj narrative është të justifikojë pushtimin rus të Ukrainës përmes manipulimit.

Rusia më shumë se një vit më parë kreu një pushtim ushtarak të Ukrainës dhe aty çdo ditë vdesin një numër i madh ushtarësh dhe civilësh. Më 24 shkurt 2022, Rusia nisi sulme me raketa në vende në të gjithë Ukrainën, duke përfshirë kryeqytetin, Kiev. Forcat tokësore ruse hynë në territorin ukrainas, pas së cilës presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, u përgjigj duke vendosur ligjin ushtarak, duke prishur marrëdhëniet diplomatike me Rusinë dhe duke kërkuar mobilizim të përgjithshëm. Pushtimi është sulmi më i madh ushtarak në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore dhe ka qenë objekt i dënimit të gjerë ndërkombëtar, si dhe sanksioneve kundër Rusisë.

Ukraina nuk e sulmoi Rusinë, por Rusia e sulmoi Ukrainën. Rrjedhimisht, Ukraina ka të drejtë të mbrohet, dhe aleatët po ofrojnë ndihmë monetare për Ukrainën, si dhe ndihmë humanitare për civilët dhe personat e zhvendosur ukrainas.

Përveç kësaj, Bashkimi Evropian (BE) krijoi Qendrën Ndërkombëtare për Ndjekjen Penale të Krimeve Ruse të Agresionit kundër Ukrainës – një gjykatë e re e specializuar në hetimin dhe ndjekjen penale të krimeve ruse të kryera gjatë agresionit kundër Ukrainës.

Objektivi i tij kryesor, siç njoftohet nga Komisioni Evropian, është të forcojë hetimet për krimet që rrjedhin nga agresioni duke siguruar prova kyçe dhe duke lehtësuar procesin e ndërtimit të çështjeve në një fazë të hershme.

Agjencia e Bashkimit Evropian për bashkëpunim në fushën e drejtësisë penale (Eurojust), siç njoftoi presidentja e Komisionit Evropian, Ursula von der Leyen, mbështet Tribunalin e ri Ndërkombëtar dhe do të duhet të ofrojë mbështetje ligjore, operacionale dhe logjistike.

Pretendimi se Putini nuk është fajtor për luftën është përtej çdo logjike. Ai është lideri i Rusisë, e cila nën komandën e tij pushtoi ushtarakisht një vend fqinj që është i pavarur dhe sovran.

Kjo është arsyeja pse Gjykata Ndërkombëtare Penale me seli në Hagë ka lëshuar një urdhër arresti për presidentin rus Putin, duke e akuzuar atë si përgjegjës për krimet ruse të luftës në Ukrainë.

Urdhri për arrestimin e Putinit bazohet në dyshimet për dëbimin e paligjshëm të fëmijëve dhe transferimin e paligjshëm të njerëzve nga Ukraina në territorin e Federatës Ruse. Një urdhër-arresti është lëshuar edhe për Maria Alekseyevna Lvova-Belova, komisionere e Rusisë për të Drejtat e Fëmijëve, me të njëjtat akuza.

Raportet për shkelje të të drejtave të njeriut nga forcat e armatosura ruse gjatë luftës kundër Ukrainës kanë çuar gjithashtu në pasoja për Rusinë dhe Kombet e Bashkuara. Asambleja e Përgjithshme prillin e kaluar votoi për përjashtimin e Rusisë nga Këshilli i OKB-së për të Drejtat e Njeriut. Me 93 vota pro, 24 kundër dhe 58 abstenime, asambleja pezulloi Rusinë për “shkelje të rënda dhe sistematike të të drejtave të njeriut” dhe “shkelje të së drejtës ndërkombëtare të kryera kundër Ukrainës”.

Një pjesë veçanërisht problematike e postimit është se pretendohet se ukrainasit kanë ndjekur “rrugën e Satanait”. Çfarë do të thotë kjo? Cila është ajo rrugë e Satanait? Kush dhe si vendos se çfarë është Satani?

Rrëfime të tilla për “Satanin” vijnë nga pala ruse në përpjekje për të justifikuar krimet që ata kryejnë në tokë të huaj, si dhe mijëra të vdekur nga të dyja anët, fëmijët e mbetur jetimë dhe miliona të shpërngulur.

Nëntorin e kaluar, ish-presidenti rus Dmitry Medvedev tha se Moska po bënte një luftë të shenjtë kundër Satanait dhe paralajmëroi se Rusia ishte në gjendje t’i dërgonte armiqtë e saj në ferr. Në një mesazh për Ditën e Unitetit Kombëtar të Rusisë më 4 nëntor, Medvedev, tani nënkryetar i Këshillit të Sigurimit të Rusisë, tha se detyra e atdheut është:

Për të ndaluar sundimtarin suprem të ferrit, çfarëdo emri që ai përdor – Satani, Lucifer apo Iblis.

Lufta, e cila filloi më shumë se një vit më parë, ka marrë mijëra jetë, ka zhvendosur miliona, ka tronditur ekonominë globale dhe ka rihapur ndarjet e kohës së Luftës së Ftohtë, si frika e luftës bërthamore. Sipas të gjitha fakteve të deklaruara, konkludojmë se pretendimi se Putini nuk është fajtor për këtë është plotësisht i rremë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button