Përleshje në parlamentin e Gjeorgjisë për ligjin e agjentëve të huaj “të frymëzuar nga Rusia”

Përleshje me grushte shpërthyen mes ligjvënësve gjeorgjianë të hënën, ndërsa një komision parlamentar debatoi një projekt-ligj mbi “agjentët e huaj”, për të cilin kritikët thonë se është modeluar sipas legjislacionit drakonian në Rusinë fqinje, transmeton Portalb.mk nga Reuters.

Video nga brenda ndërtesës së parlamentit në kryeqytetin Tbilisi tregoi një përleshje të shkurtër por të dhunshme mes ligjvënësve pasi kryetari i komitetit të çështjeve ligjore të dhomës u shfaq duke goditur liderin e partisë opozitare “Lëvizja Kombëtare e Bashkuar”, e cila kundërshton projektligjin.

Blloku qeverisës “Ëndrra Gjeorgjiane” muajin e kaluar njoftoi se mbështeti legjislacionin, i cili ende duhet të kalojë faza të tjera miratimi përpara se të bëhet ligj.

Ligji do t’u kërkonte organizatave që marrin më shumë se 20% të financimit të tyre nga jashtë të regjistrohen si “agjentë të huaj” dhe t’i nënshtrohen monitorimit nga ministria e drejtësisë, ose përndryshe do të përballen me gjoba të mëdha.

Kritikët e kanë krahasuar atë me një ligj rus të vitit 2012, i cili është zgjeruar në mënyrë të qëndrueshme që atëherë dhe është përdorur për të goditur shoqërinë civile ruse dhe mediat e pavarura. Ata e kanë hedhur ligjin si simbol të një ndryshimi autoritar në Gjeorgji.

“Legjislacioni rus që tani është propozuar në parlament është kundër interesave kombëtare të Gjeorgjisë, kundër aspiratave tona evropiane,” tha Irakli Pavlenishvili, aktivist për të drejtat civile dhe politikan i opozitës.

“I gjithë komuniteti ndërkombëtar dhe komuniteti gjeorgjian janë dakord për këtë temë”.

Megjithatë, Givi Mikanadze, ligjvënës i “Ëndrrës Gjeorgjiane”, i tha televizionit kombëtar: “Shoqëria gjeorgjiane absolutisht meriton të dijë se cilat organizata financohen, nga cilat burime.

“Ne po flasim për transparencë dhe për të pasur detyrim (për popullin gjeorgjian).”

Partia në pushtet thotë se mbetet e përkushtuar që Gjeorgjia një ditë t’i bashkohet Bashkimit Evropian.

Presidentja e Gjeorgjisë Salome Zourabichvili ka thënë se do të vërë veton ndaj projektligjit, duke argumentuar se ai do të rrezikonte shpresat e Gjeorgjisë për t’u bashkuar me BE-në dhe NATO-n. Parlamenti mund të anashkalojë veton presidenciale. Rusia është fuqimisht kundër anëtarësimit të Gjeorgjisë në NATO.

Muajin e kaluar, më shumë se 60 organizata të shoqërisë civile dhe organe mediatike thanë se nuk do të respektonin legjislacionin e ri të “agjentëve të huaj” nëse ai bëhet ligj.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button