Kryeministri britanik do të ndihmojë Ukrainën në prag të përvjetorit të luftës së Putinit

Kryeministri i Britanisë së Madhe do të përshpejtojë mbështetjen diplomatike dhe ushtarake të Mbretërisë së Bashkuar për Ukrainën në javët në vijim, në një përpjekje për ta shtyrë Rusinë më mbrapa dhe për të siguruar një paqe të vazhdueshme, njoftoi Ambasada e Britanisë në Shkup, transmeton Portalb.mk.

  • Kryeministri ka njoftuar se Mbretëria e Bashkuar do të dërgojë tanke dhe armë vetëlëvizëse për të ndihmuar ofensivën ukrainase
  • Me afrimin e përvjetorit të parë të luftës, kryeministri ka theksuar nevojën e një strategjie ndërkombëtare për të thyer ngërçin.
  • Sekretari i jashtëm dhe ai i mbrojtjes do të takohen këtë javë me homologët e tyre për të nxitur veprimin ndërkombëtar

“Do të zhvillohet një periudhë intenzive e aktivitetit diplomatik të Mbretërisë së Bashkuar në të gjithë globin këtë javë pasi Kryeministri udhëzoi ministrat e lartë që të drejtojnë veprimin ndërkombëtar pasi po i afrohemi përvjetorit të parë të pushtimit gjithëpërfshirës të Ukrainës në fund të shkurtit”, thuhet në njoftim.

Kryeministri është zotuar tashmë të përputhë ose të tejkalojë mbështetjen e mbrojtjes së Mbretërisë së Bashkuar për Ukrainën në vitin 2023 dhe udhëzoi ministrat dhe zyrtarët që këtë javë të sigurojnë që të jemi sa më proaktivë në të gjithë spektrin e mbështetjes sonë.

Zyrtarët e mbrojtjes dhe sigurisë në Mbretërinë e Bashkuar besojnë se është hapur një mundësi ku Rusia është në disavantazh për shkak të çështjeve të rifurnizimit dhe rënies së moralit. Prandaj, kryeministri po inkurajon aleatët që të vënë në veprim mbështetjen e tyre të planifikuar për vitin 2023 sa më shpejt që të jetë e mundur për të pasur ndikim maksimal.

Dërgimi i tankeve Challenger 2 në Ukrainë është fillimi i një ndryshimi të marsheve në mbështetjen e MB. Një skuadron prej 14 tankesh do të hyjë në vend në javët e ardhshme pasi Kryeministri i tha Presidentit Zelensky se Mbretëria e Bashkuar do të ofrojë mbështetje plotësuese për të ndihmuar luftën tokësore të Ukrainës. Pritet të pasojnë rreth 30 AS90, të cilat janë armë të mëdha, vetëlëvizëse, të operuara nga pesë gjuajtës.

Mbretëria e Bashkuar do të fillojë trajnimin e Forcave të Armatosura të Ukrainës për përdorimin e tankeve dhe armëve në ditët në vijim, si pjesë e përpjekjeve më të gjera të Mbretërisë së Bashkuar që kanë pasur mijëra trupa ukrainase të trajnuar në MB gjatë gjashtë muajve të fundit.

Kryeministri ka ngarkuar me detyrë Sekretarin e Mbrojtjes që të bashkojë aleatët evropianë për të siguruar që rritja e mbështetjes ushtarake globale të jetë sa më strategjike dhe e koordinuar. Sekretari i Mbrojtjes do të udhëtojë këtë javë në Estoni dhe Gjermani për të punuar me aleatët e NATO-s dhe partnerë të tjerë ndërkombëtarë për këtë qëllim.

Ndërkohë, Sekretari i Jashtëm do të udhëtojë në Shtetet e Bashkuara të Amerikës në fund të kësaj jave për të diskutuar se si MB dhe SHBA mund të përdorim pozicionin tonë si mbështetës kryesorë të Ukrainës për të nxitur veprime të mëtejshme ndërkombëtare.

Ai do të udhëtojë gjithashtu në Kanada – një tjetër nga mbështetësit më të përkushtuar të Ukrainës – për të diskutuar një koordinim më të ngushtë mbi sanksionet ndërkombëtare dhe përpjekjet tona të koordinuara për të rritur mbështetjen tonë për Ukrainën.

Një zëdhënës për Downing Street tha:

“Ndërsa populli i Ukrainës po i afrohet vitit të dytë të jetesës nën bombardimet e pamëshirshme ruse, Kryeministri është i përkushtuar për të siguruar që Ukraina të fitojë këtë luftë.

Krahas këshilltarëve të tij më të afërt ushtarakë, ai ka analizuar pasqyrën ushtarake, ka parë ndikimin strategjik të mbështetjes së Mbretërisë së Bashkuar dhe ka identifikuar një dritare ku ai mendon se Mbretëria e Bashkuar dhe aleatët e saj mund të kenë ndikim maksimal.

“Kryeministri e ka të qartë se një luftë e gjatë dhe statike i shërben vetëm qëllimeve të Rusisë. Kjo është arsyeja pse ai dhe ministrat e tij do të flasin me aleatët tanë në mbarë botën në ditët dhe javët në vijim për të rritur presionin ndaj Putinit dhe për të siguruar një të ardhme më të mirë për Ukrainën.

Në prag të një-vjetorit të pushtimit, Kryeministri do të kërkojë të demonstrojë fuqinë e Mbretërisë së Bashkuar si një katalizator ndërkombëtar me ndikim përmes NATO-s, G7, Forcën e Përbashkët të Ekspeditëse dhe më gjerë.

Ai do të punojë me partnerët për ta vendosur Ukrainën në vendin më të fortë të mundshëm për të hyrë në negociatat e ardhshme të paqes nga një pozicion i fuqisë ushtarake, ekonomike dhe diplomatike dhe për të siguruar një paqe të fortë dhe të përhershme.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button