Asambleja Parlamentare e NATO-s miraton rezolutën: Rusia është shtet terrorist

Një rezolutë që njeh Rusinë si shtet terrorist u miratua nga të 30 anëtarët e aleancës së NATO-s, duke mbështetur plotësisht propozimet e delegacionit ukrainas në Asamblenë Parlamentare më 21 nëntor, siç raportoi kreu i delegacionit të përhershëm të Ukrainës, Yehor Cherniev, raporton ABC.

Rezoluta gjithashtu bën thirrje për krijimin e një gjykate të posaçme ndërkombëtare për agresionin rus në Ukrainë, tha Cherniev.

“Një gjykatë e tillë do të bëjë të mundur dënimin jo vetëm të autorëve të drejtpërdrejtë të krimeve të luftës, por edhe të udhëheqjes së lartë ruse”, shtoi ai.

“Rezoluta e emëron Rusinë si kërcënimin më të menjëhershëm për sigurinë euroatlantike”, tha z.Tomas Valasek, kreu i delegacionit sllovak në Asamblenë Parlamentare të NATO-s.

“Aty theksohet qartë se shteti i Rusisë, nën regjimin e saj aktual, është terrorist”, shtoi ai, duke theksuar se Rusia ka shkelur marrëveshjet e saj me Aleancën, prandaj dispozita që kufizon vijën e frontit të trupave është “e pavlefshme”.

Dokumenti përfshin gjithashtu kërkesat e Ukrainës për të rritur ndihmën ushtarake, zhvillimin e hapave konkretë në lidhje me pranimin e Ukrainës në NATO dhe krijimin e një mekanizmi për të mbledhur kompensim nga Rusia për dëmet e shkaktuara nga agresioni i saj, sipas diplomatit ukrainas.

Rezoluta do t’u dërgohet qeverive dhe parlamenteve të të gjitha vendeve anëtare të NATO-s.

Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara miratoi një rezolutë më 14 nëntor që thotë se Rusia duhet të mbahet përgjegjëse për shkeljet e ligjit ndërkombëtar gjatë luftës së saj në Ukrainë dhe të paguajë dëmshpërblime të luftës.

Sipas votimit, 94 vende votuan pro masës, 14 vende, përfshirë Kinën dhe Iranin, votuan kundër, ndërsa rreth 73 vende abstenuan.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button