OKB: Moment historik, popullsia e botës i ka kaluar 8 miliardë

Popullsia e botës sot i ka kaluar 8 miliardë , sipas vlerësimeve zyrtare të OKB -së , e cila e konsideron atë “një moment historik të rëndësishëm në zhvillimin njerëzor” dhe një kujtesë “të përgjegjësisë sonë të përbashkët për t’u kujdesur për planetin tonë”.

Për OKB-në, “kjo rritje e paprecedentë” – në vitin 1950 kishte 2.5 miliardë njerëz në Tokë – është rezultat i “një rritjeje progresive të jetëgjatësisë falë përparimeve në shëndetin publik, të ushqyerit, higjienën personale dhe mjekësinë”, transmeton Syri.net.

Por rritja demografike ngre gjithashtu sfida të mëdha për vendet më të varfra , ku vërehet rritja më e madhe e popullsisë.

Ndërsa Toka kishte më pak se një miliard banorë në vitet 1800 , u deshën vetëm 12 vjet që popullsia të rritej nga 7 në 8 miliardë.

Një tregues i ngadalësimit demografik, do të duhen rreth 15 vjet që popullsia të arrijë në 9 miliardë në 2037.

OKB-ja parashikon që popullsia do të arrijë në 10.4 miliardë në vitet 2080 , përpara se të stabilizohet deri në fund të shekullit.

U tejkalua kufiri prej 8 miliardë dollarësh , ndërsa në Sharm el-Sheikh të Egjiptit po mbahet Konferenca e OKB-së për Klimën (COP27), në të cilën dobësia e vendeve më të pasura, të cilat janë kryesisht përgjegjëse për ngrohjen globale dhe të varfërve, të cilët vuajnë kryesisht efektet dhe kërkojnë ndihmë për të përballuar, për të rënë dakord për të ulur ndjeshëm emetimet e gazrave serrë.

Por, siç na kujton OKB-ja, “edhe pse demografia përkeqëson efektet e rritjes ekonomike në mjedis”, “vendet ku konsumi i burimeve natyrore dhe emetimet e gazeve serrë janë më të larta për frymë janë përgjithësisht ato ku të ardhurat për frymë janë më të larta dhe jo ato në të cilat vërehet rritje e shpejtë e popullsisë’.

“Ndikimi ynë në planet përcaktohet më shumë nga sjellja jonë sesa nga numrat tanë,” shpjegoi Jennifer Sciuba , një studiuese në Qendrën Wilson.

Shpërthimi i popullsisë shkakton probleme më të mëdha në vendet ku tashmë ka varfëri të madhe.

“Rritja gjithnjë e më e madhe e lindjeve, e cila shkakton rritje të shpejtë demografike, është njëkohësisht një simptomë dhe një shkak i përparimit të ngadaltë në zhvillim ”, thotë OKB.

India, një vend me 1.4 miliardë banorë që do të bëhet më i populluari në botë në vitin 2023, duke kaluar Kinën, do të shohë që popullsia e saj urbane të rritet me shpejtësi në dekadat e ardhshme, në një kohë kur megaqytetet e saj tashmë janë të mbipopulluara dhe përballen me mungesa në infrastrukturën bazë.

Në Mumbai rreth 40% e popullsisë jeton në lagje të varfëra, zona të mbipopulluara ku njerëzit jetojnë në strehimore të improvizuara dhe shpesh nuk kanë ujë të rrjedhshëm, energji elektrike ose kanalizime.

Treguesit globalë fshehin një diversitet të madh demografik.

Më shumë se gjysma e rritjes së popullsisë së botës deri në vitin 2050 do të vijë nga vetëm 8 vende, sipas OKB-së: Republika Demokratike e Kongos , Egjipti , Etiopia , India , Nigeria , Pakistani , Filipinet dhe Tanzania .

Në fund të shekullit, tre qytetet më të populluara në botë do të jenë në Afrikë: Lagos në Nigeri , Kinshasa në DR Kongo dhe Dar es Salaam në Tanzani.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button