Kreu i partisë pro-ruse bullgare thuhet se është takuar me Lavrovin

Lideri i një partie pro-ruse bullgare, Nikolai Malinov, aktualisht nën gjyq për spiunazh, u takua me ministrin e jashtëm rus Sergei Lavrov në të paktën dy raste që nga fillimi i luftës në Ukrainë, më i fundit më 21 tetor, transmeton Euractiv.

Në shtator 2019, zyra e prokurorit njoftoi se kishte akuzuar Malinovin për spiunazh në lidhje me Rusinë dhe e liroi atë me garanci prej 50,000 BGN (25,000 euro). Sipas prokurorisë, Malinov është vënë në shërbim të një organizate të huaj për të shërbyer si spiun për të zbuluar sekretet shtetërore bullgare.

Hetimi zbuloi lidhje midis Malinovit dhe dy shtetasve rusë – Leonid Reshetnikov dhe Konstantin Malofeev, i pari ish-shefi i inteligjencës dhe ky i fundit miliarder. Pak para se Malinov të akuzohej, të dyve iu ndalua hyrja në Bullgari për dhjetë vjet.

Meqenëse prokuroria punoi ngadalë dhe nuk arriti të ngrejë çështjen kundër Malinovit për 18 muaj, lirimi me kusht dhe ndalimi i tij i udhëtimit u hoq në mars 2021. Avokati i tij Dimitar Valchev i shpjegoi partnerit të EURACTIV, Sega, se Malinov do të paraqitej në gjykatë të enjten.

Ndërkohë, sipas partisë së tij Rusofile, Malinov dhe Lavrov u takuan më 21 tetor për të vazhduar një diskutim mbi fillimin e një Lëvizjeje ndërkombëtare rusofile në shtator.

“Tema kryesore e bisedës ishin mundësitë e organizatave rusofile për të ndihmuar në ndërtimin e një imazhi të plotë dhe pozitiv të Rusisë; të ndihmojë në konfirmimin e kujtesës historike në mbështetje të marrëdhënieve pozitive midis popujve bullgar dhe rus; për t’u përfshirë në mënyrë aktive në dialogun me organizatat joqeveritare dhe politike në kuadër të “diplomacisë popullore” të mundshme dhe të nevojshme”, thuhet në një deklaratë në faqen e internetit të grupit.

Sipas Lavrovit, cituar nga organizata e Malinov, “OJQ-të në mbarë botën me qëndrim pozitiv ndaj Rusisë mund të bëjnë shumë në drejtim të forcimit të botës shumëpolare, baza, filozofia dhe qëllimi i së cilës është bashkëpunimi konstruktiv midis kombeve”.

Në vitin 2019, pasi u akuzua për spiunazh, Malinov shkoi në Rusi për të marrë çmim nga presidenti rus Vladimir Putin. Kjo çoi në një skandal të madh në Bullgari kur u bë e qartë se gjyqtari Andon Mitalov e kishte lejuar Malinovin të udhëtonte në Rusi pa marrë leje paraprake nga zyra e prokurorit dhe pavarësisht se kishte ndalim udhëtimi.

Në vitin 2019, sekretari i presidentit rus, Dmitry Peskov, njoftoi drejtpërdrejt se “persekutimi” i Malinovit “do të ishte i palogjikshëm” dhe “do të kishte pasoja shumë të dëmshme” për marrëdhëniet midis Moskës dhe Sofjes.

Departamenti Amerikan i Shtetit vendosi një ndalim hyrjeje për gjyqtarin Mitalov dhe anëtarët e familjes së tij për shkak se gjyqtari ishte “i përfshirë në korrupsion të rëndë”.

Ky ishte rasti i parë që SHBA sanksionoi një bullgar. Në fund, gjyqtari Mitalov nuk u disiplinua nga Këshilli i Lartë Gjyqësor Bullgar.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button