5 nga krizat financiare më shkatërruese në botë

Shumë prej nesh ende e kujtojnë kolapsin e tregut të banesave në SHBA në vitin 2006 dhe krizën financiare që pasoi që shkaktoi kërdi në SHBA dhe në mbarë botën.  Krizat financiare janë, për fat të keq, mjaft të zakonshme në histori dhe shpesh shkaktojnë cunami ekonomike në ekonomitë e prekura.  Më poshtë do të gjeni një përshkrim të shkurtër të pesë prej krizave financiare më shkatërruese të kohëve moderne.
Kriza e kredisë e 1772
Kjo krizë filloi në Londër dhe u përhap shpejt në pjesën tjetër të Evropës.  Në mesin e viteve 1760, Perandoria Britanike kishte grumbulluar një sasi të madhe pasurie përmes zotërimeve dhe tregtisë së saj koloniale.  Kjo krijoi një atmosferë mbioptimizmi dhe një periudhë të zgjerimit të shpejtë të kredisë nga shumë banka britanike.  Zbulimi mori një fund të papritur më 8 qershor 1772, kur Alexander Fordyce – një nga partnerët e shtëpisë bankare britanike Neal, James, Fordyce dhe Down – iku në Francë për t’i shpëtuar shlyerjes së borxhit.  Lajmi u përhap shpejt dhe shkaktoi një panik bankar në Angli, pasi kreditorët filluan të krijojnë radhë të gjata para bankave britanike për të kërkuar tërheqje të menjëhershme të parave.  Kriza që pasoi u përhap me shpejtësi në Skoci, Holandë, pjesë të tjera të Evropës dhe kolonitë britanike amerikane.  Historianët kanë pohuar se pasojat ekonomike të kësaj krize ishin një nga faktorët kryesorë që kontribuan në protestat në Boston dhe Revolucionin Amerikan.
Depresioni i Madh i viteve 1929–39
Kjo ishte fatkeqësia më e keqe financiare dhe ekonomike e shekullit të 20-të.  Shumë besojnë se Depresioni i Madh u shkaktua nga rrëzimi i Wall Street i vitit 1929 dhe më vonë u përkeqësua nga vendimet e dobëta politike të qeverisë së SHBA.  Depresioni zgjati pothuajse 10 vjet dhe rezultoi në humbje masive të të ardhurave, norma rekord të papunësisë dhe humbje të prodhimit, veçanërisht në vendet e industrializuara.  Në Shtetet e Bashkuara, shkalla e papunësisë arriti pothuajse 25 për qind në kulmin e krizës në 1933.
Shoku i çmimit të naftës OPEC i vitit 1973
Kjo krizë filloi kur vendet anëtare të OPEC (Organizata e Vendeve Eksportuese të Naftës) – kryesisht të përbëra nga kombe arabe – vendosën të hakmerren kundër Shteteve të Bashkuara në përgjigje të dërgimit të furnizimeve të saj me armë në Izrael gjatë Luftës së Katërt Arabo-Izraelite.  Vendet e OPEC-ut shpallën një embargo të naftës, duke ndaluar papritur eksportet e naftës në Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj.  Kjo shkaktoi mungesa të mëdha të naftës dhe një rritje të madhe të çmimeve të naftës dhe çoi në një krizë ekonomike në SHBA dhe shumë vende të tjera të zhvilluara.  Ajo që ishte unike për krizën që pasoi ishte shfaqja e njëkohshme e inflacionit shumë të lartë (i shkaktuar nga rritja e çmimeve të energjisë) dhe stanjacioni ekonomik (për shkak të krizës ekonomike).  Si rezultat, ekonomistët e quajtën epokën një periudhë “stagflacioni” (stagnacion plus inflacion) dhe u deshën disa vite që prodhimi të rikuperohej dhe inflacioni të binte në nivelet e tij para krizës.
Kriza aziatike e vitit 1997
Kjo krizë filloi në Tajlandë në 1997 dhe u përhap shpejt në pjesën tjetër të Azisë Lindore dhe partnerët e saj tregtarë.  Flukset spekulative të kapitalit nga vendet e zhvilluara në ekonomitë e Azisë Lindore të Tajlandës, Indonezisë, Malajzisë, Singaporit, Hong Kongut dhe Koresë së Jugut (të njohur atëherë si “tigrat aziatikë”) kishin shkaktuar një epokë optimizmi që rezultoi në një zgjerim të tepërt të kredisë dhe  akumulimi i tepërt i borxhit në ato ekonomi.  Në korrik 1997, qeverisë tajlandeze iu desh të braktiste kursin e saj fiks të këmbimit kundrejt dollarit amerikan, të cilin e kishte mbajtur për kaq gjatë, duke përmendur mungesën e burimeve në valutë të huaj.  Kjo filloi një valë paniku në tregjet financiare aziatike dhe shpejt çoi në kthimin e gjerë të miliarda dollarëve të investimeve të huaja.  Ndërsa paniku u përhap në tregje dhe investitorët u bënë të kujdesshëm ndaj falimentimeve të mundshme të qeverive të Azisë Lindore, frika për një shkrirje financiare në mbarë botën filloi të përhapet.  U deshën vite që gjërat të ktheheshin në normalitet.  Fondi Monetar Ndërkombëtar duhej të ndërhynte për të krijuar paketa shpëtimi për ekonomitë më të prekura për të ndihmuar ato vende të shmangin falimentimin.
Kriza Financiare e 2007-08
Kjo shkaktoi Recesionin e Madh, kriza financiare më e rëndë që nga Depresioni i Madh, dhe shkaktoi kërdi në tregjet financiare në mbarë botën.  E shkaktuar nga kolapsi i flluskës së banesave në SHBA, kriza rezultoi në kolapsin e Lehman Brothers (një nga bankat më të mëdha të investimeve në botë), solli shumë institucione dhe biznese kryesore financiare në prag të kolapsit dhe kërkoi ndihmën e qeverisë me përmasa të papara.  U desh pothuajse një dekadë që gjërat të ktheheshin në normalitet, duke fshirë miliona vende pune dhe miliarda dollarë të ardhura gjatë rrugës.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button