BE, hyri në fuqi vendimi për të ndaluar transmetimin e mediave ruse, Russia Today dhe Sputnik

Këshilli i Bashkimit Evropian (BE) ka miratuar vendimin e tij për të ndaluar transmetimin e mediave ruse Russia Today (RT) dhe Sputnik brenda BE-së, transmeton Anadolu Agency (AA).

Këshilli Evropian njoftoi se transmetimi i mediave ruse, përfshirë në anglisht, gjermanisht, frëngjisht dhe spanjisht, do të ndalohen derisa të përfundojë “sulmi rus në Ukrainë dhe manipulimi i informacionit me dezinformata anti-BE”.

Vendimi për ndalimin u publikua edhe në “Gazetën Zyrtare” të BE-së. Në vendim thuhej se këto organizata u ndaluan në të gjitha llojet e mediave, përfshirë ato kabllore, satelitore, IPTV, ofruesit e shërbimeve të internetit, platformat dhe aplikacionet e shkëmbimit të videove në internet.

Në deklaratën e Këshillit thuhet se “Rusia po kryen një fushatë sistematike dezinformuese ndërkombëtare, duke shtrembëruar faktet për vendet fqinje dhe duke u përpjekur të krijojë destabilitet në këto vende”.

Thuhet se Rusia synonte partitë politike, shoqërinë civile, pakicat etnike, refugjatët dhe institucionet demokratike në Evropë, veçanërisht gjatë periudhave zgjedhore, në kuadër të përpjekjeve të saj dezinformuese dhe manipuluese.

Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Marrëdhëniet me Jashtë dhe Politikën e Sigurisë, Josep Borrell deklaroi se transmetimi i mediave të ndaluara ruse përbën një kërcënim të drejtpërdrejt për sigurinë dhe rendin publik.

Duke kujtuar se ata kishin vendosur sanksione mbi menaxhimin editorial të RT më parë, Borrell tha se synimi i aktiviteteve të organizatave të shtypit nën kontrollin e shtetit rus ishte i nevojshëm për BE-në.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button