Shqipëria e Madhe nuk është mit

Misioni i përbashkët Amerikano-gjerman i ka dhënë një mesazh të qartë Tiranës për të ndalur “retorikën nacionaliste shqetësuese”, shkruan gazeta serbe “Novosti”. 

Ky ishte edhe qëllimi i vizitës së Zv.ndihmës Sekretarit të Shtetit të SHBA-ve, Philip Reeker dhe Ministrit të Jashtëm gjerman, Guidio Westerwelle. Fillimisht ata janë siguruar që të mbrojnë interesat strategjike të fuqive të mëdha dhe të mos krijohen shqetësime për destabilizim të vendeve të Ballkanit, thotë Biljana Vankovska, e Institutit për Studimet mbi Sigurinë, Mbrojtjen dhe Paqen në Fakultetin e Filozofisë në Shkup.  

Kjo disiplinë parandaluese të preferuar, “një fëmijë i llastuar që tregon guxim” për shfaqjen e mëtejshëm rishikimin mozaik shtet në Ballkan – të gjitha-bashkimit shqiptar, për të specifikuar profesor, duhet të shihet kryesisht nga perspektiva e Uashingtonit dhe Berlinit nuk i duan ata për shkak të shthurje e Tiranës, planet private në këtë pjesë të Evropës jashtë kontrollit. 

Reeker dhe Westerwelle kanë përdorur disiplinë parandaluese ndaj “një fëmije të llastuar që tregohet i guximshëm” duke kërkuar rishikim të kufijve në Ballkan. Shqipëria e Madhe thotë Vankovska duhet parë në perspektivën e Uashingtonit dhe Berlinit, të cilët nuk duan që një pjesë e Evropës t’u dalë nga kontrolli. 

Westerwelle tha se në Evropë kufijtë po humbin rëndësinë por ato nuk mund të hiqen. “Duhet t’i japim rëndësi asaj që vjen nga Uashingtoni dhe nga përgjigja që morëm Amerikan ka paralajmëruar se retorika para elektorale në Shqipëri nuk çon gjëkundi”, thotë Aleksandra Joksimoviç, Presidente e Qendrës për Politikë të Jashtme. Joksimoç nënvizon se zërat për ndryshim të kufijve në Ballkan bëhet në mënyrë jo zyrtare nga Shqipëria por kjo kuptohet nga mesazhet e Hashim Thaçit dhe Kryeministrit të Shqipërisë, Sali Berisha. 

Zoran Dragisiç, profesor në Fakultetin e Sigurisë, thotë se projekti për Shqipërinë e Madhe është një rrezik i madh për një pjesë të Evropës dhe duke gjykuar nga lëvizjet e SHBA-ve ata po kërkojnë ta stabilizojnë Ballkanin. Gjithashtu Shqipëria e Madhe nuk përputhet me pikëpamjet e partneriteti Turqi-Amerikë./ShekulliOnline

Lajme të ngjashme

Back to top button