Titull tendencioz i demantuar në tekst

[Recension: Vesel Memedi besnikërisht me Ali Ahmetin]

Trendi i mospërputhjes së titullit me përmbajtjen e artikullit nuk ka të ndalur. Zakonisht, janë dy arsye se pse portalet “lozin” me titujt. E para është për të tërhequr lexues deri te artikulli brenda, por shpeshherë që në fjalinë e parë e vëren demantin e titullit. Dhe, e dyta, për ta sulmuar/akuzuar pa pasur bazë ndonjë person, e ku titulli e jep hapësirën për ta joshur opinionin deri te teksti duke i thënë gjërat më mënyrë bombastike por të paqartë, sa për të ikur nga përgjegjësia.

download (3)Linku deri te artikulli origjinal: Vesel Memedi besnikërisht me Ali Ahmetin

Data dhe koha e publikimit: 29.01.2016

Data e recensionit: 31.01.2017

Recensues: Xhenis Sulimani

Këtë qasje e hasim edhe në tekstin që po e recensojmë. “Vesel Memedi besnikërisht me Ali Ahmetin”, shkruhet në titull. Ndërsa, fjalia e parë e artikullit thotë: Lideri i RDK-së Vesel Memedi e mbështet Ali Ahmetin në formimin e qeverisë së re vetëm nëse Ahmeti hyn me platformën e përbashkët të nënshkruar në Tiranë në prani të Edi Ramës. Përfundimi është fare i lehtë. Veseli i qëndruaka besnik Deklaratës së përbashkët të partive shqiptare, e jo Ali Ahmetit, siç pretendohet në titull. Fjala “nëse” nënkupton kushtëzim, e jo tregues për besnikëri të pakushtëzuar.

“Shumica e partive politike shqiptare bashkërisht hartuan një platformë apo deklaratë të përbashkët rreth nevojave të domosdoshme të shqiptarëve që duhet patjetër realizuar, pavarësisht se kush formon qeverinë” shkruan Memedi.

Veç kësaj, më tutje në tekst ka konfirmim nga Vesel Memedi, ku ai vërteton se qëndron në atë që e ka shkruar ditë më parë.

Memedi gjithashtu sot për TetovaSot u shpreh se vazhdon të qëndrojë në atë që ka thënë edhe dje në Facebook se këta parti politike shqiptare u zotuan se do t’u qëndrojnë besnik këtyre parimeve, dhe jo disa parimeve tjerra sekondare, dhe se do të jenë pro asaj shumice parlamentare që do të pranojnë këto nevoja jetike për shqiptarët.

Gazetarët nuk duhet t’ia lejojnë vetes që të interpretojnë deklarata të politikanëve në mënyrë të tillë. Prononcimet duhet të transmetohen saktë dhe pa i lakuar. Gazetari mban përgjegjësi për interpretime personale dhe duhet të tentojë që mos t’i shfaqë ato në një tekst gazetaresk informativ.

Kodi etik gazetaresk mëson se: Çdoherë (gazetari) duhet të bëjë përpjekje ta ruajë kontekstin origjinal e të gjitha deklaratave ose pjesëve të veçuara. Raportimi gazetaresk nuk guxon ta ndryshojë kuptimin e fjalisë ose deklaratës.

 

 


Ky recension është përgatitur në kuadër të Projektit të USAID-it për përforcimin e mediumeve në Maqedoni – Komponenta Shërbimi për verifikimin e fakteve nga mediumet, që implementohet nga fondacioni Metamorfozis.. Ky recension është mundësuar me përkrahjen e Agjencisë amerikane për zhvillim ndërkombëtar (USAID). Përmbajtja e analizës është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e fondacionit Metamorfozis, USAID-it ose të qeverisë së SHBA-ve. Për më tepër informata për punën e USAID-it në Maqedoni, ju lutemi vizitoni ueb-faqen e USAID-it: (http://macedonia.usaid.gov) dhe faqen e USAID-it në Facebook: (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button