Ministri francez i Shëndetësisë dëshiron të ndalojë cigaret elektronike për një përdorim

Cigaret elektronike të disponueshme që janë shumë të njohura tek të rinjtë, duhet të ndalohen, tha ministri francez i Shëndetësisë François Braun për transmetuesin radiofonik France Inter të mërkurën, duke shtuar se ato janë një portë për pirjen e duhanit për shumë njerëz, transmeton Euractiv.

Në Francë, një në 10 adoleshentë ka provuar tashmë një pupkë – një cigare elektronike e bërë shumë e njohur përmes mediave sociale – sipas një sondazhi të Aleancës kundër Duhanit të publikuar në tetor të vitit të kaluar.

“Unë jam për ndalimin e cigareve elektronike, “pupkat”, sepse ato sjellin një pjesë të re të popullsisë sonë në pirjen e duhanit, gjë që është një plagë,” i Braun për transmetuesin e radios, duke vënë në dukje se 75,000 njerëz vdesin nga duhani çdo vit në Francë.

Ndër të rinjtë që marrin cigare elektronike, 28% kanë filluar të konsumojnë nikotinë përmes këtij produkti, ndërsa 17% më pas janë kthyer në një formë tjetër të nikotinës ose produktit të duhanit.

Ashtu si në Gjermani, Belgjikë dhe Irlandë, Braun dëshiron të ndalohet edhe në Francë dhe ka shpallur dëshirën e tij për të punuar me parlamentarët për ndalimin e shitjes së tyre – një plan që mund të jetë pjesë e planit të ardhshëm të qeverisë kundër duhanit 2023-2028.

Të hënën, Aleanca Kundër Duhanit, Fondacioni Surfrider Europe dhe rreth njëzet mjekë dhe shoqata mjedisore kërkuan gjithashtu ndalim të “puffsave” në Francë.

Cigarja elektronike e njëpërdorshme ‘puff’, një plagë mjedisore dhe shëndetësore që duhet të ndalohet urgjentisht”, shkruan ata në thirrjen e tyre që u botua në Le Monde.

Përtej ndikimit në shëndet, shoqatat janë vigjilente për pasojat e tij në mjedis. Më shumë se një milion “puffsa” hidhen çdo javë, sipas një studimi në Mbretërinë e Bashkuar nga korriku i vitit të kaluar.

Një studim tjetër i publikuar në mars nga Observatori Francez i Drogave dhe Trendeve të Varësisë (OFDT) tregon se adoleshentët konsumojnë trefishin e numrit të cigareve elektronike, duke përfshirë edhe puff, midis 2017 dhe 2022.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button