Transport publik falas për nxënësit e shkollave të mesme, kërkoi UNSHM-ja

Unioni i Nxënësve të Shkollave të Mesme (UNSHM) ka dorëzuar sot në Kuvend projektligjin për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për arsimin e mesëm, i cili kërkon që të gjithë nxënësit e regjistruar në shkollat ​​e mesme publike dhe private të mund të lëvizin falas me transportin publik, transmeton Portalb.mk.

“Në vend janë 71 mijë nxënës të shkollave të mesme. Prej tyre, dy mijë studiojnë në shkolla private. Gjithashtu kërkojmë transport falas për ata nxënës që jetojnë më pak se 2.5 kilometra larg shkollës dhe nuk kanë të drejtë për transport falas. Studentët kanë nevojë edhe për transport kur shkojnë në praktikën e tyre gjatë muajve të verës. Këtë të drejtë nuk e kanë nxënësit me aftësi të kufizuara, pra nxënësit me nevoja të veçanta arsimore”, tha në një konferencë për media kryetari i UNSHM-së, Lluka Paviçeviq.

Propozimet e reja i janë dorëzuar kryetarit të Kuvendit, koordinatorëve të të gjitha grupeve parlamentare (VMRO-DPMNE dhe koalicionit; koalicioni “Mundemi”, BDI-së; Aleancës për Shqiptarët), Klubit të Deputetëve të Rinj dhe Komisionit për Arsimi, Shkencë dhe Sport.

Unioni kërkon mbështetjen e të gjithë deputetëve dhe pret që ligji të miratohet me procedurë të shkurtuar.

Kryetarja e Këshillit të nxënësve të American High School – Shkup, Sara Tosheva, theksoi se prindërit e nxënësve në shkollat ​​private i paguajnë të njëjtat taksa dhe detyrime shtetit, prandaj është befasues që edhe këta nxënës nuk kanë të drejtë tpër transport publik pa pagesë. Sipas saj, ata janë të diskriminuar.

“Nuk duhet harruar se shkollat ​​private mësojnë edhe bursistë, të ardhurat e të cilëve nuk janë aq të larta sa mendon publiku. Ndaj është e nevojshme që çdo gjimnazist ta ketë këtë të drejtë”, tha Sara.

Nëse projektligji nuk miratohet maksimumi brenda dy muajve, pra deri në maj, UNSHM-ja njoftoi se do të paraqesë në Gjykatën Kushtetuese, nismë që gjyqtarët kushtetues të vlerësojnë kushtetutshmërinë e dispozitave aktuale.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button