RMV, tetë pacientë me fibrozë cistike nga nesër do të fillojnë të marrin ilaçin “trikafta”

Ilaçi “trikafta” për personat me fibrozë cistike ka arritur në Klinikën Universitare për Sëmundje të Fëmijëve, njoftoi sot ministri i Shëndetësisë, Fatmir Mexhiti, transmeton Portalb.mk.

“Presim që me këtë terapi të përmirësohet ndjeshëm cilësia e jetës së pacientëve me fibrozë cistike”, theksoi ministri duke shtuar se në bashkëpunim me institucionet tjera është zgjidhur çështja më e hidhur e pacientëve të kësaj kategorie.

Drejtoresha e Klinikës për Sëmundje të Fëmijëve, Stojka Fushtiq tha se, ilaçi ka arritur mëngjesin e sotëm dhe veç më pranohen pacientë që duhet të fillojnë me terapi.

“Në klinikë pranojmë gjashtë pacientë, ndërsa dy do të trajtohen në Klinikën e Pulmologjisë. Te disa pacientë terapia do të fillojë nesër, ndërsa te të tjerët në ditët në vijim. Nga tetë pacientë, dy janë në gjendje me të vërtetë kritike dhe ato do të trajtohen në Klinikën e Pulmologjisë. Efekti i terapisë këtu është i pasigurt, por ne gjithsesi do të provojmë nëse mundemi t’ia përmirësojmë sëmundjet e mushkërive. Shtatë pacientë janë mbi 18 vjeç, ndërsa një pacient është fëmijë”, shtoi Fushtiq.

Ajo sqaroi se, bëhet fjalë për terapi vjetore, me të cilën pacientëve do t’u jepet terapi me tableta njëherë në muaj.

Ndryshe, pacientët e prekur nga fibroza cistike me vite e kërkojnë këtë ilaç, madje kanë bërë disa herë edhe protestë, megjithatë deri tani nuk është furnizuar.

Më 8 shkurt ndërroi jetë pacienti i sëmurë rëndë nga sëmundja e rrallë e fibrozës cistikeBllagojçe Ilievski.

Një ditë më vonë, anëtarët e Asociacionit për Fibrozë Cistike u mblodhën para Qeverisë për të shprehur revoltën e tyre ndaj mosfurnizimit të këtij ilaçi të nevojshëm.

Pas protestës, anëtarët e Asociacionit u takuan me kryeministrin Dimitar Kovaçevski, i cili u garantoi se janë siguruar mjetet dhe se shteti do të sigurojë ilaçin e nevojshëm.

 

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button