Këto janë të pavërtetat që më shpesh thuhen për vaksinat

Nëpër botë qarkullojnë vazhdimisht thashetheme për vaksinat, pra për përbërjen e tyre, se kimikatet në to dëmtojnë personin që e merr vaksinën. Shkenca ka përgjigje për të gjitha pyetjet rreth këtyre dilemave, shkruan Panacea.

Nëpër botë qarkullojnë vazhdimisht thashetheme për vaksinat, pra për përbërjen e tyre, se kimikatet në to dëmtojnë personin që e merr vaksinën. Shkenca ka përgjigje për të gjitha pyetjet rreth këtyre dilemave.

Bëhet fjalë për disa mite që janë përhapur në publik. Vaksinat që kemi janë vaksina të sigurta. Të gjithë përbërësit që kanë vaksinat janë të testuara shumë, që të vërtetohemi se gjithçka që është aty brenda është e sigurt për njerëzit. Vaksinat përmbajnë një sërë elementësh të ndryshëm dhe secila prej tyre është testuar. Para se t’u jepen njerëzve, ato testohen në kafshë dhe testohen për çdo lloj ndryshimi që hasen në kafshë.

Dhe vetëm atëherë ata shkojnë te njerëzit kur testohen në provat klinike me dhjetëra mijëra njerëz që marrin vaksinat përfundimisht përpara se të autorizohen për përdorim në publikun e gjerë. Dhe siguria është pjesa më e rëndësishme e atyre provave klinike. Çdo vaksinë kalon nëpër një sërë vlerësimesh për siguri, për të siguruar më pas që ajo është e sigurt përpara se të përdoret në publikun e gjerë. Përveç kësaj, prodhimi i vaksinës ka kontroll të vazhdueshëm të cilësisë, kështu që, për çdo përbërës që gjendet brenda në vaksinë garantohet së është me kualitet të lartë dhe i sigurt për përdorim tek njerëzit.

Vaksinat që i japim nuk mund të shkaktojnë infertilitet. Ky është një spekulim që ka qarkulluar për shumë vaksina të ndryshme dhe nuk ka asnjë të vërtetë këtu. Nuk ekziston asnjë vaksinë që shkakton infertilitet.

Ka një spekulim, se vaksinat ndryshojnë ADN-në e njerëzve? A ka shkenca kundër fakte për këto pretendime të papërshtatshme.

“Tani ka dy vaksina që quhen vaksina mRNA dhe nuk ka asnjë shans që mRNA të shndërrohet në ADN. Dhe nuk ka asnjë mënyrë që mRNA të ndryshojë ADN-në e qelizave tona njerëzore. Çfarë është mARN, është një udhëzim për trupin që të prodhojë një proteinë. Shumica e vaksinave zhvillohen duke dhënë në fakt një proteinë ose duke dhënë një grimcë të vogël të mikrobit kundër të cilit ne po përpiqemi të vaksinohemi. Dhe kjo është një qasje e re ku në vend që të japim atë pjesë të vogël, ne thjesht e udhëzojmë trupin tonë të bëjë atë pak punë konkretisht grimcë, dhe më pas sistemi ynë imunitar ti përgjigjet kësaj”, thotë Dr. Ketrin O’Brajan

Burimi: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode-24—vaccine-myths-vs-science

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button