Aktiviteti i rregullt, qëndrimi i duhur, pesha trupore: Si të parandaloni dhimbjen e shpinës në kohë

A e dini se shtylla kurrizore përbëhet nga 33 rruaza, elemente kockore që ndahen nga njëri-tjetri me disqe ndërvertebrale? Plakja, artriti dhe një sërë faktorësh të tjerë mund të, çojnë në degjenerim të diskut. Por ju mund të bëni shumë vetë për të parandaluar probleme më të mëdha, shkruan Panacea.

Ushtrime të rregullta

Ushtrimi i rregullt, i përshtatshëm për gjendjen tuaj, është themeli i shëndetit të shtyllës kurrizore. Në këtë mënyrë forcohen nyjet dhe muskujt që janë të nevojshme për të ruajtur pozicionin natyral të shtyllës kurrizore. Synoni për të paktën 30 minuta stërvitje në ditë. Mos filloni asnjë program ushtrimesh pa u konsultuar më parë me mjekun.

Ruajtja e peshë së shëndetshme trupore

Pesha e tepërt krijon presion shtesë në kocka dhe nyje. Kjo mund të përkeqësojë problemet e diskut dhe të çojë në degjenerim të mëtejshëm. Kombinoni ushqimin e shëndetshëm me stërvitjen dhe humbni më shumë se një kilogram në javë.

Ndiqni udhëzimet e mjekut

Merrni medikamentet që mjeku juaj ju ka përshkruar për osteoartritin ose ndonjë gjendje tjetër që ndikon në shëndetin e shtyllës kurrizore. Nëse këmbëngulni në trajtimin e sëmundjeve të tilla, kjo do të ketë efekt pozitiv edhe në disqe.

Mos e injoroni problemin

Nëse ka ndodhur një dëmtim fizik, ndiqni me kujdes dhe në detaje udhëzimet e mjekut. Nëse e shpërfillni problemin, do të shfaqen probleme të reja dhe më të dhimbshme.

Fizioterapia

Kërkoni këshilla nga fizioterapisti i cili do t’ju tregojë ushtrimet që ju përshtaten. Do të përmirësojë forcën, fleksibilitetin dhe do të zvogëlojë mundësinë e lëndimit. Nëse dëshironi të shëroheni për përfitim maksimal, bëni ushtrime në shtëpi, jo vetëm me terapist fizik.

Korrigjoni qëndrimin tuaj

Nëse e mbani siç duhet shtyllën kurrizore, presioni në disqe gjithashtu do të reduktohet. Nuk e dini cili është pozicioni i duhur? Tërhiqni stomakun tuaj dhe shtylla kurrizore do të drejtohet vetë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button