Ndryshimet e zërit mund të tregojnë se ndonjë sëmundje po zhvillohet ose gjendja mendore po ndryshon

Shumica prej nesh përjetojnë dy ndryshime zëri në jetën tonë: së pari gjatë pubertetit dhe më pas herën e dytë pasi plakja shkakton ndryshime strukturore që mund të dobësojnë zërin. Por një ndryshim në zë vjen edhe kur zhvillohet një sëmundje ose shëndeti mendor bie. Kjo është arsyeja pse gjithnjë e më shumë mjekë po e shohin zërin si një biomarker – diçka që na tregon se ndonjë sëmundje është e pranishme, shkruan Panacea.

Është shumë e zakonshme që mjeku juaj t’ju kërkojë të thoni tingullin A gjatë një ekzaminimi të fytit, por një projekt i madh i Institutit Kombëtar të Shëndetit është nisur së fundmi për të përcaktuar modelet që shfaqen në disa sëmundje.

“Ne po mësojmë se ka modele në ndryshimet e zërit që mund të tregojnë një sërë gjendjesh, duke përfshirë sëmundjet e sistemit nervor dhe sëmundjet mendore”, thekson Dr. Yael Bensoussan nga Universiteti i Floridës Jugore dhe hetuesi kryesor i projektit Voice as Biomarker. Analiza e zërit si pjesë standarde e kujdesit ndaj pacientit, e ngjashme me kontrollet e presionit të gjakut ose kolesterolit, mund t’i ndihmojë mjekët të identifikojnë ata që kanë nevojë për kujdes mjekësor sa më shpejt të jetë e mundur.

“Të folurit është i ndërlikuar, përfshin një numër të madh organesh – nga mushkëritë deri te goja dhe truri. Problem në secilën prej këtyre pjesëve mund të prekë zërin”, thotë Maria Powell, specialiste otolaringologe në Universitetin Vanderbilt në Nashville, e cila po punon gjithashtu në projekt.

Derisa flasim
Gjatë katër viteve të ardhshme, qëllimi është të mblidhen 20,000 deri në 30,000 regjistrime zanore së bashku me të dhënat shëndetësore për çdo të anketuar. Rezultati do të jetë bazë e gjerë të dhënash që shkencëtarët mund ta përdorin për të zhvilluar algoritme që lidhin kushtet shëndetësore me mënyrën se si ne flasim.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button