Dy anëtarë të Agjencisë së Sigurisë Nacionale janë pezulluar për rastin “Onishçenko”

Dy anëtarë të Agjencisë së Sigurisë Nacionale (ASN), të cilët janë pjesë e departamentit të bashkëpunimit strategjik, janë suspenduar për shkak të rastit të biznesmenit ukrainas Oleksandar Onishçenko, i cili mori nënshtetësinë maqedonase edhe pse ishte në listën e zezë në Shtetet e Bashkuara për shkak të ndërhyrjes në procesin zgjedhor, njofton Fokus, transmeton Portalb.mk.

Pasi drejtori i ASN-së Viktor Dimovski referoi në një seance të komisionit amë parlamentar, ai theksoi se një zyrtar nuk i ka bërë konsultimet e nevojshme ndërkombëtare me partnerët e NATO-s para se të japë pëlqimin se nuk ka rrezik për sigurinë.

Sipas opozitës VMRO-DPMNE, në krye me Hristijan Mickoski, Dimovski në këtë mënyrë dëshiron të shmangë përgjegjësinë, sepse pëlqimi brenda ASN-së ka kaluar nëpër disa filtra dhe nënshkrimin përfundimtar e vendos drejtori, i cili nga ana e tij emërohet nga Qeveria.

Ndërsa priste që drejtori të referojë edhe në seancë të mbyllur qeveritare, kryeministri Dimitar Kovaçevski deklaroi se disa institucione kanë dhënë dritën jeshile për shtetësinë e biznesmenit ukrainas pro-rus, por, siç shtoi ai, do të kërkojnë informacion shtesë pas përfundimit të ri. situatë.

Rrjeti ballkanik për gazetari hulumtuese, BIRN, raportoi se, oligarku ukrainas, Oleksandar Onishçenko, i cili është arratisur nga drejtësia në Ukrainë dhe është i sanksionuar nga SHBA-ja, ka marrë shtetësinë e Maqedonisë së Veriut. Ai ishte futur në listën e sanksioneve SHBA-së më 31 maj të vitit 2021, për shkak se ishte pjesë e një rrjeti rus që ndërhyu në zgjedhjet amerikane. Ai po ashtu ka edhe shtetësi ruse. Sipas të dhënave të Qeverisë, Onyshenko kërkesën për shtetësi maqedonase e ka paraqitur në vitin 2021, me propozim Federatës së Sporteve me Kuaj, ndërsa mendim pozitiv kanë dhënë Agjencia për Rini dhe Sport, por edhe Agjencia e Sigurisë Kombëtare (ANB).

Në mbledhjen e Qeverisë, më 31 maj, vendimi për dhënien e pëlqimit për shtetësi është bazuar në “dosjen e pastër”.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button