Administratorë në Maqedoninë e Veriut sipas kombësisë

Në një vend ku vlen motoja “Gjindu, pastaj jeto”, nuk e ka të vështirë të krishterën të jenë shqiptar, Sterjo turk, Ilir Vllah dhe Selahatin serb. Komisioni kundër korrupsionit thotë se njerëzit gënjejnë për kombësinë e tyre për të plotësuar kushtet dhe për të marrë një vend pune në administratën publike, raporton REL, përcjell Portalb.mk.

Një person ka aplikuar për pesë vende pune në administratën publike. Ai u deklarua një herë si shqiptar, herën e dytë si turk, herën e tretë si rom, pikërisht ashtu siç ishte parashikuar në shpalljen. Një tjetër kandidat është deklaruar turk për të plotësuar kushtet e shpalljes. Pas kontrolleve është konstatuar se ata paraprakisht kanë deklaruar kombësinë – njëri maqedonas, tjetri shqiptar. Të dy janë punësuar përmes shpalljeve.

Kështu ka bërë të ditur Nuri Bajrami nga Komisioni Kundër Korrupsionit ditë më parë. Anëtarët e antikorrupsionit kërkojnë që të hiqen punësimet në bazë të përkatësisë etnike, sepse po keqpërdoret ligji dhe institucionet heshtin për këtë.

Sipas komisionit kundër korrupsionit, kandidatët kanë gënjyer për përkatësinë e tyre etnike vetëm për të gjetur një vend pune. Kështu, në Komisionin Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit janë punësuar dy persona.

Disa thonë këtë, ashtu si me nxjerrjen pasaportave bullgare, njerëzit poshtërohen dhe shkruhet si shqiptarë, romë, turq, vllahë apo çfarëdo që kërkohet në shpallje.

Të tjerë, nga ana tjetër, thonë se nuk ka asgjë poshtëruese për kombësinë, por bëhet fjalë për mashtrim të ligjit.

Balancuesi është një mjet digjital i Ministrisë së Shoqërisë së Informacionit dhe Administratës (MSHIA) që llogarit se çfarë duhet të jetë kuota për përfaqësim i drejtë në një institucion të caktuar. Nga ana tjetër, drejtuesit e institucioneve që punësojnë në këtë mënyrë i referohen nenit 8 të Kushtetutës, ku thuhet se “shprehja e lirë e përkatësisë kombëtare” është vlerë themelore e rendit kushtetues. Nëse dikush ndihet si suedez, askush nuk ka të drejtë ta kundërshtojë këtë.

Të tjerë bëjnë shaka se administratorët nuk kanë nevojë për ndonjë kualifikim tjetër, duke pasur parasysh atë që bëjnë.

Të tjerët, nga ana tjetër, ankohen se nuk vlerësohet cilësia, por së pari përkatësia etnike.

Portali SDK ka shkruar vitin e kaluar se personat e quajtur Nexhat dhe Shkëlqim janë punësuar në Ansamblin e Valleve dhe Këngëve Popullore Shqiptare si këngëtar dhe fizarmonikë – maqedonas. Në të njëjtën kohë, në Operën dhe Baletin e Maqedonisë, Sara, Kristina dhe Ljupço ishin të punësuar si violiniste dhe violonçelistë – shqiptarë.

Zëvendëskryeministri Artan Grubi para dy vitesh ka paralajmëruar se Qeveria do të shqyrtojë mundësinë e subvencionimit të kompanive private të cilat do të punësojnë shqiptarë apo qytetarë nga bashkësitë tjera më të vogla etnike për të arritur përfaqësim të drejtë. Qytetarët në rrjetet sociale u shprehën me shaka se po të hapej konkursi për punësimin e danezëve do të habiteshim se sa danezë ka në vend.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button