Miliona njerëz po vdesin nga infeksionet që u rezistojnë ilaçeve

Infeksionet e shkaktuara nga bakteret rezistuese ndaj antibiotikëve, kanë lënë të vdekur më shumë se 1.2 milion persona më 2019, është thënë në atë që është përshkruar si studimi më i madh për këtë çështje. Kjo shifër është më e lartë sesa ajo e vdekjeve vjetore nga malaria dhe AIDS, njofton REL transmeton Portalb.mk.

Në të rekomandohet që të ketë investime urgjente në ilaçe të reja dhe që ato që ekzistojnë të përdoren më mirë.

“Përllogaritjet e mëparshme kishin parashikuar 10 milionë vdekje vjetore nga rezistenca antimikrobike deri në vitin 2050, por ne tani e dimë me siguri se tashmë jemi shumë më afër kësaj shifre sesa mendonim”, tha profesori i studimit, Chris Murray, nga Instituti për Metrikën Shëndetësore, dhe vlerësimi në Universitetin e Uashingtonin transmeton Euroactiv.

Ramanan Laxminarayan nga Qendra e Dinamikës së Sëmundjeve, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, theksoi se HIV tërheq afro 44 miliardë euro në vit financime kërkimore.

“Megjithatë, shpenzimet globale për adresimin e AMR janë ndoshta shumë më të ulëta se kaq,” tha ai.

Keqpërdorimi dhe përdorimi i tepërt i antibiotikëve vitet e fundit ka bërë që disa baktere të zhvillojnë rezistencë antimikrobike, që do të thotë se antibiotikët bëhen më pak efektivë dhe infeksionet vazhdojnë jetën në trup.Kjo do të thotë se infeksionet e mëparshme të trajtueshme – të tilla si infeksionet e rrugëve të poshtme të frymëmarrjes ose të qarkullimit të gjakut – tani bëhen vdekjeprurëse për mijëra njerëz për shkak të rezistencës së baktereve ndaj trajtimit.

Shifrat për vdekjet, janë të bazuara në studime të kryera në 204 shtete nga një ekip i hulumtuesve ndërkombëtarë, i udhëhequr nga Universiteti i Uashingtonit në Shtetet e Bashkuara.

Hulumtuesit besojnë se rreth 5 milionë njerëz kanë vdekur më 2019 nga sëmundje ku ka pasur rol rezistenca ndaj baktereve, derisa 1.2 milion vdekje kanë qenë të shkaktuara drejtpërdrejt nga ky problem.

Shumica e vdekjeve nga rezistenca ndaj baktereve, janë shkaktuar nga pneumonia apo infeksione tjera të frymëmarrjes dhe infeksioneve të gjakut që çojnë në sepsë.

Dallimet në botë

Studimi zbuloi se shkalla më e lartë e vdekjeve për të gjitha moshat që i atribuohet dhe e lidhur me rezistencën antimikrobike ishte në rajonet afrikane. Duke parë Evropën, më së shumti vdekje u regjistruan në pjesën lindore, ndërsa më të ulëtat në atë perëndimore.

“Me rezistencën që ndryshon në mënyrë thelbësore sipas vendit dhe rajonit, përmirësimi i mbledhjes së të dhënave në mbarë botën është thelbësor për të na ndihmuar të gjurmojmë më mirë nivelet e rezistencës dhe t’i pajisim klinikët dhe politikëbërësit me informacionin që u nevojitet për të adresuar sfidat më urgjente të paraqitura nga rezistenca antimikrobike,” tha. bashkautorja e studimit, profesoresha Christiane Dolecek.

Studimi theksoi se vendet me të ardhura më të ulëta dhe të mesme janë më të prekurat, megjithëse vendet me të ardhura më të larta përballen gjithashtu me nivele alarmante të larta të AMR.

“Ne identifikuam boshllëqe serioze të të dhënave në shumë vende me të ardhura më të ulëta, duke theksuar një nevojë të veçantë për të rritur kapacitetin laboratorik dhe mbledhjen e të dhënave në këto vende,” tha Dolecek.

Studimi tregoi gjithashtu se fëmijët e vegjël janë në rrezik më të lartë në të gjitha grupmoshat. Rreth një në pesë vdekje që i atribuohen AMR-së kanë ndodhur te fëmijët e moshës nën pesë vjeç.

Komisionerja e shëndetësisë e Komisionit Evropian, Stella Kyriakides, e ka pranuar kërcënimin e paraqitur nga AMR, duke thënë se ekzekutivi i BE-së po planifikonte një sërë masash për ta kundërshtuar atë.

“Strategjia jonë Farm to Fork kërkon të përgjysmojë shitjet e antimikrobikëve në BE për kafshët e kultivuara dhe kulturën e prapambetur deri në vitin 2030,” i tha Kyriakides së fundmi komitetit shëndetësor të Parlamentit Evropian.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button