Qeveria polake akuzohet për blerje të paligjshme të softuerit Pegasus

Përdorimi i Qeverisë prej 5.4 milionë eurosh nga fondet e gjykatës për të blerë softuerin izraelit Pegasus për të hetuar një person të dyshuar për aktivitet kriminal ishte i paligjshëm, shkruan Euractiv, transmeton Portalb.mk.

Zbulimet hedhin dritë të re mbi informacionin e fundit se Byroja Qendrore Kundër Korrupsionit (CBA) përdori Pegasus për të hakuar disa anëtarë të opozitës.

Softueri Pegasus u pagua me burimet nga Fondi i Drejtësisë, i cili grumbullon para nga gjobat e gjykatës dhe është destinuar për të ndihmuar viktimat e krimeve dhe parandalimin e krimeve të mëtejshme. CBA-ja mund të financohet vetëm nga buxheti i shtetit, duke e bërë kështu të paligjshme blerjen e Pegasus duke përdorur para nga ky fond.

Megjithatë, ministria e drejtësisë mohoi akuzat për media dhe tha se fondi mund të përdoret për të luftuar krimin. Kjo erdhi pasi zëvendësministri i Drejtësisë, Michal Woś, postoi në Twitter një foto të një loje kompjuterike të viteve ’90 të quajtur Pegasus dhe i quajti pretendimet për blerjen e softuerit “koteletë të ngrohur përsëri”. Ai më parë kishte mohuar se kishte njohuri për sistemin.

Informacioni i ri vjen pas zbulimeve të para Krishtlindjeve se qeveria përdori Pegasus për të vëzhguar figurat kryesore të opozitës, duke përfshirë senatorin Krzysztof Brejza (Koalicioni Civil) dhe avokatin Roman Giertych, por edhe gjyqtaren Ewa Wrzosek. Ministrat mohojnë të kenë përdorur softuerin për të hakuar opozitën. Për më tepër, Prokuroria ka refuzuar të procedojë për këtë çështje.

Blerja thuhet se është bërë e mundur pas ndryshimeve në planin financiar të Fondit të Drejtësisë, të miratuar në vitin 2017 nga Komisioni parlamentar i Financave Publike, raporton Gazeta Wyborcza.

Duke paraqitur ndryshimet e propozuara, Woś nuk përmendi se tani do të ishte e mundur që paratë të subvencionoheshin agjencitë e lidhura me qeverinë.

Për rrjedhojë, duket se qeveria manipuloi deputetët për të kaluar ndryshimet që hapën rrugën që Fondi i Drejtësisë të përdoret për nevojat e kampit qeverisës, argumenton Gazeta Wyborcz.

Zyrtari Kryesor për Disiplinën e Financave Publike, i cili heton ankesën e Kontrollit të Lartë për këtë refuzim, vendosi se blerja e Pegasus ishte e kamufluar në një mënyrë që as deputetët dhe as zyrtarët e ulët nuk ishin në dijeni të planeve të qeverisë.

Vendimi i Izraelit për t’i shitur Polonisë licencën Pegasus është marrë disa muaj më parë pas takimit të kryeministrave të atëhershëm Beata Szydło dhe Benjamin Netanyahu në samitin e Grupit të Vishegradit, shkruan e përditshmja.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button