KE-ja nuk përzihet në dhënien e pasaportave bullgare për maqedonasit

Për Komisionin Evropian, lëshimi i pasaportave bullgare për maqedonasit është çështje e brendshme në të cilën ky institucion nuk përzihet, përcjellë Portalb.mk.

MIA kërkoi përgjigje nga Komisioni Evropian pasi presidenti bullgar Rumen Radev iu referua qytetarëve maqedonas me pasaporta bullgare dhe u shpreh për pritjet e tij për rezultatin e regjistrimit në Maqedoninë e Veriut.

Përderisa Komisioni Evropian mbetet në qëndrimin se asnjë shtet anëtar nuk duhet të ndërhyjë në politikën e brendshme të vendeve të tjera, i njëjti nuk ka asnjë qëndrim mbi mekanizmin e lëshimit të pasaportave bullgare për maqedonasit.

“Natyralizimet për të cilat pyesni nuk lidhen me dhënien e shtetësisë përmes skemave të investimeve, kështu që, siç thamë edhe paraprakisht, kjo është çështje bilaterale”, tha për MIA -n shërbimi për shtyp i Komisionit Evropian.

Komisioni Evropian ka rregullore që lidhen vetëm me lëshimin e shtetësisë për investitorët që nuk kanë lidhje të vërtetë me vendin nga i cili marrin një pasaportë. Kjo vlen për raste të tilla si Qipro, ku shumë biznesmenë rusë marrin nënshtetësinë qipriote dhe kështu bëhen qytetarë të BE -së me të drejtën e lëvizjes së lirë, vetëm në bazë të investimeve të shtrenjta në vend.

“Sipas ligjeve të BE-së, kërkohet, për shembull, që shtetësia të mos” shitet “, që do të thotë të mos jepet përmes etablimit dhe menaxhimit me skemat e investimeve për shtetësi që çojnë sistematikisht në natyralizim, në këmbim të pagesave dhe investimeve të paracaktuara – pa një lidhje të vërtetë me vendin”, thonë nga Komisioni Evropian.

Shtetet anëtare të BE-së, thonë nga Komisioni Evropian, kanë rregullat e tyre të brendshme për dhënien e shtetësisë për shtetasit e vendeve të treta nëse ata plotësojnë kushte të caktuara në integrim dhe mund të dëshmojnë një lidhje autentike me vendin nga i cili kanë marrë shtetësinë.

Presidenti bullgar Rumen Radev në Samitin e Bashkimit Evropian për Ballkanin Perëndimor, i cili u mbajtë më 6 tetor në Slloveni pret që ndër të tjera Maqedonia e Veriut t’i përfshijë si bullgar maqedonasit në regjistrimin i cili përfundoi më 30 shtator.

“Më shumë se 120.000 qytetarë të Republikës së Maqedonisë janë gjithashtu shtetas të Republikës së Bullgarisë, bazuar në vullnetin e tyre të qartë dhe dokumentet e paraqitura objektive të origjinës. Dhjetëra mijëra janë duke pritur për pasaportat e tyre bullgare dhe ne presim që ai realitet të reflektohet në regjistrimin e popullsisë në Republikën e Maqedonisë”, tha Radev.

Bullgaria është kundër pranimit të Maqedonisë së Veriut për shkak të mosmarrëveshjeve historike dhe gjuhësore. Por edhe nëse ka ndonjë marrëveshje, gjendja e keqe pasqyron paralizën e planit të BE -së që të ndërtojë “unazë miqsh” nga Ukraina në Tunizi, duke ofruar lidhje më të ngushta, por edhe tregti dhe ndihmë.
Bullgaria nga fundi i vitit 2020, bllokoi fillimin e negociatave midis Maqedonisë së Veriut dhe BE -së dhe mbajtjen e konferencës së parë ndërqeveritare. Të dy vendet nënshkruan Marrëveshje për Fqinjësi të Mirë në vitin 2017, por përfaqësuesit e të dy vendeve kanë fajësuar njëri -tjetrin për shkeljen e marrëveshjes.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button