Belgjikë, u zbulua infeksioni me dy variante i koronavirusit te një person, gruaja e pavaksinuar ndërroi jetë

Mediat britanike raportojnë paralajmërimin e ekspertëve se është e mundur që një person të infektohet me dy variante të koronavirusit SARS-CoV-2 në të njëjtën kohë. Një rast i ngjashëm është raportuar në Belgjikë, ku një grua e pavaksinuar 90-vjeçare u infektua me variantet alfa dhe beta, identifikuar fillimisht në Britani dhe Afrikën e Jugut dhe vdiq në spital në mars. Ekspertët besojnë se ajo ishte infektuar nga dy persona të ndryshëm, shkruan Panacea.mk.

Rasti i gruas nga Belgjika ishte objekt diskutimi në Kongresin Evropian të këtij viti të mikrobiologjisë klinike dhe sëmundjeve infektive. Ekspertët nga kjo mbledhje thonë se besohet se çështja nga Belgjika është e para e dokumentuar në botë, edhe pse fatkeqësisht nuk është e vetmja.

Udhëheqësja e ekipit shkencor, Dr. Anna Vankerbergen nga Spitali OLV, thotë se dy variantet me të cilat ishte infektuar gruaja 90-vjeçare kanë qarkulluar në Belgjikë për disa kohë.

“Pacientja ndoshta është infektuar me viruse të ndryshme nga dy individë të ndryshëm. Për fat të keq, ne nuk e dimë se si ajo u infektua”, thotë shkencëtari, duke shtuar se gruaja jetonte vetëm, por shumë njerëz e ndihmuan atë.

Në janar të këtij viti, shkencëtarët brazilianë raportuan se dy njerëz ishin infektuar me dy variante të koronavirusit në të njëjtën kohë, njëra prej të cilave ishte Gamma shqetësuese. Ekspertët portugezë kohët e fundit mjekuan një 17-vjeçar i cili u infektua me një tjetër variant të koronavirusit, ndërsa ishte ende duke u rikuperuar nga një infeksion fillestar i kovidit.

Viruset vazhdimisht mutohen përmes shumëzimit, duke krijuar variante ose lloje të reja, më rezistente, siç është varianti shqetësues delta, i cili është bërë dominues në Britaninë e Madhe. Ekspertët janë të bindur se vaksinat ekzistuese gjithashtu sigurojnë mbrojtje të mirë kundër deltës, por po zhvillojnë me shpejtësi edhe vaksina të reja, më të adaptuara për variantet e reja. Këto vaksina mund të përdoren edhe për rivaksinim.

Prof. Lawrence Young, virolog në Universitetin e Warwick, nuk është i befasuar për gjetjen e dy varianteve tek një person.

“Mund të përhapet tek një person i infektuar, por një infeksion i tillë është gjithashtu i mundur përmes kontaktit me shumë njerëz të infektuar”, tha Young, duke shtuar se kërkohen hulumtime të mëtejshme për të përcaktuar nëse infeksione të tilla kërcënojnë efektivitetin e vaksinave dhe përkeqësojnë rezultatin nga COVID -19.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button