RMV, nuk jemi kundër digjitalizimit të teksteve, por kjo nuk guxon të jetë postulat por alternativë, sqarojnë nga Unioni i nxënësve të shkollave të mesme

Nuk jemi kundër digjitalizimit, por ai është një proces i vështirë për vendin tonë, që e pamë gjatë pandemisë dhe mësimit onlajn, tha në konferencën e sotme për shtyp, kryetari i Unionit të nxënësve të shkollave të mesme, Blendi Hodai, i cili u drejtua sot me rastin e paralajmërimeve për digjitalizim të arsimit dhe futja e teksteve digjitale në arsimin fillor, raporton Meta, përcjell Portalb.mk.

“Shumë nxënës nuk kanë qasje në pajisjet digjitale. Kur flasim për digjitalizimin, dëgjojmë gjëra abstrakte, gjegjësisht, digjitalizim pa pajisje digjitale”, tha Hodai.

Ai theksoi se si Union i nxënësve nuk do të lejojnë diskriminimin e nxënësve dhe pikëpamjet e tyre i përmblodhi në katër pika, duke filluar me faktin se secili nxënës ka qasje të ndryshme ndaj mësimit.

“Disa preferojnë të kthejnë faqet e letrës si në kohërat e vjetra, të tjerët duan të mësojnë përmes mjeteve digjitale. Institucionet arsimore duhet të respektojnë dëshirat individuale dhe preferencat e të gjithë nxënësve. Unioni beson se hapi drejt arsimit digjital është në drejtim të mirë, por prapë, arsimi digjital nuk guxon të jetë zgjidhja e vetme”, tha kryetari i Unionit të nxënësve të shkollave të mesme .

Siç vuri në dukje Hodai, ata nuk njohin një vend ku përdoren plotësisht librat shkollorë digjitalë në sistemin arsimor.

“Nëse duam libra shkollorë plotësisht digjitalë, atëherë shkollat ​​duhet të kenë strukturën e duhur dhe nxënësit dhe mësuesit duhet të studiojnë aftësi digjitale, gjegjësisht të zhvillohet shkrim-leximin digjital”, theksoi ai.

RMV, Ministria e Arsimit: Është dezinformatë se digjitalizimi ka për qëllim ta zëvendësojë mësimin në shkollë me mësim online

Hodai, ndër të tjera, theksoi se diçka nuk mund të jetë detyruese për qytetarët ndërkohë që ata të mos kenë mjetet për të përmbushur kërkesën. Sindikata apelon që nëse futen libra shkollorë digjitalë, softueri i tyre do të jetë me cilësi më të mirë sesa ajo që ndodhi me platformën e onlajn mësimit në ditën e parë shkollore.

E fundit, por jo më pak e rëndësishmja, Hodai theksoi shtypjen e librave shkollorë, për të cilët, siç tha ai, duhet të jetë i centralizuar, pra të zbatohet nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës, dhe jo nga vetë shkollat, sepse disa prej tyre nuk kanë as kushtet për atë.

“Ne besojmë se librat shkollorë duhet të jenë tekste mësimore me kapakë të vërtetë, jo skripta. Sidoqoftë, forma pdf e librave shkollorë është një alternativë e mirë, por nuk duhet të jetë postulat” është i prerë Hodai.

Ai përsëriti se Unioni i nxënësve të shkollave të mesme  përbëhet nga nxënës të shkollave të mesme dhe ekziston për ta dhe nuk është “as agjenci turistike, as klub sportiv dhe ekziston për t’u konsultuar kur merren vendime për nxënësit e shkollave të mesme”.

Lidhur me protestat e paralajmëruara dhe bojkotin e orëve nga prindërit të organizuar në grupet e Facebook, Hodai tha se problemet nuk zgjidhen në Facebook, por drejtpërdrejt  në mënyrë aktive dhe konstruktive.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button