Antikorrupsioni mori më shumë hapësirë, por po pret ndërlidhjen softuerike me institucionet

Antikorrupsioni do të zgjerohet. Pas shumë vitesh pritje, KSHPK mori hapësirë ​​në ndërtesën përballë Ministrisë së punëve të jashtme dhe punonjësit e antikorrupsionit do të zënë vendin prapa dhe rreth videobimit në katin e dytë, të tretë dhe të katërt, me çka ndjeshëm është zvogëluar hapësira brenda. Më parë ishte planifikuar që këtu të transferohej Fakulteti i arteve dramatike, por për shkak të hapësirës joadekuate për trajnimin e aktorëve dhe regjisorëve të rinj, ky fakultet hoqi dorë. Punonjësit e antikorrupsionit do të lëvizin në vendin e tyre dhe do të bëhen fqinjë me policinë financiare dhe inteligjencën financiare. Përgatitjet për lëvizjen kanë filluar, shkruan TV Telma, transmeton Portalb.mk.

Vendimi u mor në seancën e djeshme, kurse qeveria, pas kritikave që hapësira e planifikuar fillimisht iu dha Ministrisë së re të Sistemit Politik, me vonesë e përmbushur detyrën dhe nevojën për luftë më të suksesshme antikorrupsion.

Problemi i dytë është programi kompjuterik që duhet të lidhë KSHPK me 17 institucione për kontroll të pronës së zyrtarëve, për të parë nëse prona është e përshtatshme sipas pagave të tyre. Tenderi është shpallur, por për  lidhje efektive do të duhet kohë.

Ajo që mungon në vend është një ligj mbi origjinën e pronës – të cilin deputetët dhe zyrtarët me sukses nuk e kanë miratuar për vite me radhë, ndërsa në mungesë të një ligji të tillë nuk ka masa efektive për të përcaktuar nëse prona e zyrtarëve është fituar ligjërisht apo në mënyrë penale dhe përmes korrupsionit. Ligji u diskutua në takimin e sotëm të antikorrupsionerëve të pavarur me zyrtarin qeveritar të anti-korrupsionit.

Problem shtesë mbetet që vendimet e KSHPK-së, zyrtarët e kapur i apelojnë në Gjykatën administrative, ku vendimet e antikorrupsionit kryesisht humbin. Kjo ndërhyrje administrative në sistemin antikorrupsion është ende aktive dhe ende përdoret.

Ndryshe, Maqedonia e Veriut është renditur më keq se kurrë ndonjëherë deri tani në Indeksin e korrupsionit të Transparency International, me rënie prej 5 vendesh, gjegjësisht në vendin e 111 në një grup me BeH, Panamanë dhe Mongolinë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button