Kompjuterët shkaktojnë shumë efekte negative në shëndetin tuaj

Epoka moderne ka zhvilluar një varësi nga kompjuterët, telefonat mobilë dhe video-lojërat. Kompjuterët sigurisht që e bëjnë punën më të lehtë dhe më efikase. Fatkeqësisht, në të njëjtën kohë kompjuterët shkaktojnë efekte negative në shëndet, para së gjithash në sy, njofton Koha.net

Sipas hulumtimeve të fundit, më shumë se 80 për qind e atyre që punojnë në kompjuter kanë probleme me shikimin. Simptomat mund të shfaqen si lodhje, dhimbje koke, qafë, dhimbje në shpinë, tendosje e syve, vizion i dyfishtë dhe herë pas here shikimi i mjegulluar, transmeton KosovaPress.

Nëse gjatë ditës kalohen më shumë se tre orë para ekranit, të gjithë kanë një predispozitë për të zhvilluar sindromën e shikimit kompjuterik. Teknologjia po rafinohet çdo ditë, dhe morfologjia e syve nuk ka ndryshuar për mijëra vjet.

Syri i njeriut nuk është i përshtatshëm për të parë gjatë në ekranin e kompjuterit. Është e njëjtë kur kaloni shumë kohë para TV dhe pajisjeve të tjera elektronike me një ekran, siç është një telefon celular ose tablet.

Hulumtimet tregojnë se njerëzit nuk mbyllin sytë sa duhet kur përqendrohen në punë. Kur punoni në kompjuter, frekuenca e pulsit zvogëlohet deri në pesë herë, duke çuar në tharje dhe lodhje të syrit.

Sindroma mund të shkaktojë një produktivitet të dobët të punës te të rriturit dhe te fëmijët me vështirësi në të nxënë. Shikimi i fëmijëve rëndon gjithashtu lojërat në kompjuter, tablet dhe telefon. Ekspertët thonë se gjithnjë e më shumë fëmijë janë me shikim të shkurtër pasi kalojnë shumë kohë para ekranit.

Syzet e punës, si dhe pikat e syve që mbajnë lagështinë, mund të jenë të dobishëm në këto çrregullime. Masat parandaluese janë gjithashtu shumë të rëndësishme.

Monitori i kompjuterit tuaj duhet të vendoset në një distancë të barabartë me gjatësinë e krahut tuaj, pikërisht përpara jush, jo anash. Është e rëndësishme që të mbyllni sytë rregullisht gjatë punës në kompjuterin tuaj. Bëni pushime të shkurtra çdo 15 minuta për t’u çlodhur muskujt e syve nga tendosja.

Deri më tani, nuk ka asnjë provë të besueshme që përdorimi i kompjuterëve çon në dëmtim të përhershëm të shikimit, por kini kujdes, kjo sindromë nuk duhet të merret lehtë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button