Muslimanët e rajonit përgatiten për festën e Fitër Bajramit

Rritja e fluksit të qytetarëve vërehet pothuajse në çdo vend të rajonit, përfshirë kryeqytetet Shkup, Tiranë dhe Prishtinë, tregjet e të cilave duket se janë të përgatitura për t’u shërbyer qytetarëve, transmeton Anadolu Agency.

Në tregjet dhe dyqanet e kryeqyteteve të Maqedonisë së Veriut, Kosovës dhe Shqipërisë, në prag të festës së Fitër Bajramit vërehen frekuentim më i madh i qytetarëve të cilët janë duke bërë përgatitjet e fundit për pritjet e kësaj feste të madhe për besimtarët muslimanë.

Rritja e fluksit të qytetarëve vërehet pothuajse në çdo vend të rajonit, përfshirë kryeqytetet Shkup, Tiranë dhe Prishtinë, tregjet e të cilave duket se janë të përgatitura për t’u shërbyer qytetarëve, fluksi i të cilëve është në rritje krahasuar me ditët tjera.

Në Shkup, në Çarshinë e Vjetër dhe tregun “Bit Pazar” tashmë besimtarët muslimanë po bëjnë përgatitjet e fundit për të pritur festën e madhe të fesë islame, duke blerë produktet që shtrohen tradicionalisht në sofrën e Bajramit. Pavarësisht gjendjes financiare, qytetarë të shumtë frekuentojnë tregun.

Ndër tezgat më të vizituara në treg ishin ato ku shiteshin arra, fëstëkë apo produkte të ngjashme që përdoren gjatë përgatitjes së bakllavasë.

Atmosfera e Bajramit ndjehej gjithashtu edhe nëpër ëmbëltoret e Çarshisë së Shkupit. Në pamundësi për të përgatitur bakllava në shtëpitë e tyre, shumë amvisëri blejnë bakllava nga ëmbëltoret, duke krijuar një radhë të pritjeve nëpër ëmbëltore.

Po ashtu edhe tregu “Pazari i Ri” në Tiranë në prag të Bajramit është më i frekuentuar nga qytetarët se në ditë tjera, ku më të entuziazmuar janë ata që kanë agjëruar. Ndërkohë edhe tregjet në qytetet e tjera të vendit presin qytetarët për të bërë furnizimet e nevojshme me produkte për festën.

Në mesin e ëmbëlsirave më të preferuara që është edhe tradicionale në vend është bakllavaja, por nuk mungon edhe kadaifi dhe ëmbëlsirat e tjera.

Qytetarë të shumtë ia kanë mësyrë edhe tregut të gjelbër, shitoreve e ëmbëltoreve të Prishtinës.

Në tregun e gjelbër të Prishtinës, qytetarë të shumtë mbushin shportat e tyre me pemë dhe perime, erëza të ndryshme e gjithçka të nevojshme për drekën e ditës së festës.

Edhe në ëmbëltoret më të frekuentuara të Prishtinës këto ditë shtohen thirrjet me porosi të ëmbëlsirave, llokumeve dhe bakllavasë tradicionale. Disa nga familjet e kryeqytetit, ruajnë ende traditën e blerjes së simiteve në natën e Bajramit për të pasur ushqim sa më të shijshëm festiv.

Fitër Bajrami është festa e cila festohet pas mbarimit të muajit të Ramazanit. Muslimanët para ditës së Bajramit shpërndajnë lëmoshë dhe solidarizohet me të varfrit për ta festuar së bashku këtë festë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button