Sot në Shkup është organizuar shëtitje për ngritjen e vetëdijes kundër kancerit të gjirit

Pacientë me kancer në gji, të shëndoshur nga kjo sëmundje dhe qytetarët përkrahës sot për të dhjetën herë me radhë morën pjesë në shëtitjen për ngiten e vetëdijes në luftë kundër kancerit të gjirit në Maqedoni, transmeton Portalb.mk.

Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe, para fillimit të manifestimit në Parkun e Qytetit në Shkup, porositi se detektimi i hershëm dhe skriningu mund të çojnë deri në shërimin e plotë të kësaj sëmundje malinje nga e cila vuajnë shumë gra.

“Në Ministrinë e Shëndetësisë jemi të përkushtuar plotësisht në zbatimin e parandalimit të programit, në përmirësimin e sistemit për caktim të incizimit për këto pacientë dhe me përkushtim punojmë në formimin e komisionit për listë pozitive të barnave”, tha Filipçe.

Në lidhje me vërejtjet e pacientëve për “Termini im”, ministri Filipçe tha se kanë pasur mbledhje të punës dhe kanë dhënë vërejtje, që tashmë janë implementuar në masa konkrete me të cilin është rritur numri i terminëve në klinika dhe në Klinikën e Radiologjisë, ku koha e pritjes do të ulet dhe pacientët me sëmundje malinje do të kenë formë të veçantë në prioritet të caktimit të incizimeve.

“Disa ditë në ndërprerje ishte puna e tomografisë kompjuterike, për shkak instalimit të aparatit të ri, që është kapacitet më i mirë dhe më i madh i të vjetrit. Ku edhe të vjetrin do ta vendosim në vend të ri, me të cilin do të dublohet kapaciteti”, tha FIlipçe.

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale, Mila Carovska theksoi se është e rëndësishme që të gjithë gratë ta zbulojnë metodë sëmundjen dhe ta parandalojnë këtë sëmundje dh t’i japim përkrahje njëri-tjetrit.

“Të gjitha gratë që për momentin nuk kanë bërë kontrolle, sot duhet të rikujtojnë se duhet të bëjnë dhe ta parandalojmë atë që më tej duhet të shërohet. Vetëm me rritjet e vetëdijes publike mund ta parandalojmë disa viktima nga kjo sëmundje”, tha Carovska.

Ambasadori amerikan, Xhes Bejli tha se me ecjen e sotme, personat në Shkup bëhen përkrahës të qindra dhe mijërave njerëzve nga bota në shëtitje kundër kancerit të gjirit, për ngritjen e vetëdijes dhe mjetet e nevojshme për parandalim, hetim dhe përkrahje të grave.

“”Të gjithë ne mund të ndihmojmë në ngritjen e vetëdijes dhe parandalimit”, tha Bejli.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button