Pastrimi të qetëson nervat?

A keni pastruar ndonjëherë në shtëpi thjeshtë për të qetësuar nervat? Një hulumtim i ri tregon se pastrimi në fakt qetëson shumë nervat.

Hulumtimi i kryer nga Universiteti Victoria në bashkëpunim me profesorë nga Republika Çeke, morri një grup të njerëzve për t’i testuar rreth kësaj çështje.

Atyre u dha një detyrë për të përgatitur një fjalim para njerëzve, por para kësaj ata kishin për të pastruar.

Studiuesit zbuluan se grupi të cilit i ishte dhënë “detyra e lartë e stresit” për të përgatitur një fjalim, performuan më mirë pasi pastruan, në krahasim me të tjerët, transmeton Lajmi.net.

Hulumtuesit thanë se gjetjet e tyre shfaqën atë që mendohej se pastrimi në fakt qetëson nervat, kur dikush ka ankth dhe stres nga një detyrë e ndërlikuar.

Hulumtuesit gjithashtu kishin mbledhur të dhëna nga nivelet e tyre të perceptimit të stresit dhe nga diferencat e normave të tyre të zemrës para dhe gjatë detyrës së pastrimit.

Aty u gjet se ata të cilët pastruan para kryerjes së detyrës së lartë të stresit, kishin nivele më të ulëta të stresit dhe rrahje më normale të zemrës gjatë performimit të fjalimit, transmeton Lajmi.net.

Ky hulumtim shpresohet që të ndihmojë në kuptimin më të mirë të kushteve të tilla si çrregullimet e emocioneve dhe autizmin.

Hulumtimi ishte publikuar në revistën prestigjioze Current Biology.

Lajme të ngjashme

Back to top button